Oud-topman Google: 'Laat AI maar jatten, advocaten ruimen de rommel wel op'

©Freepik

Oud-Google-topman doet opvallende uitspraken in verwijderd interview
15 augustus 2024 om 12:30
Update: 15 augustus 2024 om 19:15

Er is veel te doen om het jat-gedrag van kunstmatige intelligentie. AI-modellen blijken steeds weer getraind met data waar helemaal niet voor betaald is. Geen probleem, zegt de oud-topman van Google. Bij genoeg succes, kun je al het gedoe weer afkopen.

Google wordt nu al jaren geleid door Sundar Pichai, maar daarvoor stond Eric Schmidt aan het roer. Tijdens een interview tegenover studenten van universiteit Stanford liet Schmidt zijn licht schijnen over onder meer kunstmatige intelligentie. En daar zegt hij dingen die hij misschien liever niet had gezegd, want het interview is inmiddels weer van YouTube verwijderd. Maar niet voordat iemand er een volledig transcript van heeft gemaakt, en dus kunnen we de uitspraken van Schmidt toch nog lezen.

Zijn uitspraken geven een leuk inkijkje in de denkwijze van de Big Tech-bedrijven uit Silicon Valley. Schmidt zegt namelijk: jat er maar op los, ook met AI. Stel dat je nu een AI-bedrijf zou oprichten, dan zou je dat volgens Schmidt in eerste instantie gewoon alle auteursrechtelijk beschermde dingen moeten laten stelen. "En als het succesvol wordt, huur je gewoon een heleboel advocaten in om de rotzooi op te ruimen, toch?", aldus Schmidt.

"Maar citeer me hier niet op", vult hij zijn advies aan. Een student herinnert Schmidt eraan dat hij gefilmd wordt, en daar reageert hij op: "Ja da's waar. Maar je begrijpt mijn punt. Met andere woorden: Silicon Valley doet dit soort tests en ruimt de rotzooi op. En dat is gewoonlijk hoe zulke dingen gedaan worden", aldus de oud-topman. "Als niemand je product gebruikt, dan maakt het niet uit dat je alle content gestolen hebt", aldus Schmidt.

Interview om meer redenen omstreden

De uitspraken van Schmidt zijn niet per se verrassend, maar bevestigen wel dat Big Tech inderdaad op deze manier denkt en werkt. Zo zijn er al allerlei copyright-zaken aangespannen tegen de vele AI-bedrijven die de afgelopen jaren ineens bekend zijn geworden. Bijna alles zouden zulke bedrijven wel ongevraagd in hun AI-modellen hebben gegooid: nieuwsartikelen, boeken, muziek, films, series, foto's en tekeningen. Ongevraagd, want dat kun je volgens Schmidt ook gewoon achteraf doen, als de miljarden dollars binnenstromen.

Het interview haalde ook al het nieuws om een andere uitspraak van Schmidt. Hij zei dat 'zijn' Google achterligt op concurrent OpenAI, en dat zou volgens Schmidt het gevolg zijn van thuiswerken. "Thuiswerken werd belangrijker dan winnen", aldus Schmidt over zijn oude werkgever. En start-ups winnen, omdat de mensen daar volgens Schmidt over het algemeen harder werken. "Je zou je personeel niet maar één dag op kantoor laten komen", aldus Schmidt. Overigens wijzen de winsten van de grote techbedrijven erop dat het thuiswerken weinig kwaad kan.

Schmidt kwam later dan ook terug op die uitspraak, via zakenkrant Wall Street Journal. Hij had het toch niet zo bedoeld, en heeft Stanford dus ook gevraagd om het interview terug te trekken. Oordeel vooral zelf.

Meer Google en mis niets met onze Bright-app.