©Harvard

Harvard en Google maken een kaart van het brein en jij kunt er doorheen struinen

Harvard en Google maken een kaart van het brein en jij kunt er doorheen struinen

15 augustus om 13:48

Het brein zit nog vol mysteries, maar Harvard en Google proberen er grip op te krijgen door een kaart te maken. Het leuke is dat je zelf door die kaart kunt struinen.

We zijn nog niet zover dat het complete brein in kaart gebracht kan worden, maar een klein deeltje kan al een hoop informatie vrijgeven. Specifiek heeft Harvard een vierkante millimeter aan breinweefsel gebruikt, van een 45 jarige-vrouw bij wie een stukje van haar hersenschors werd verwijderd in verband met epilepsie.

Dat kleine stukje brein bevat zo'n 57.000 cellen en zo'n 150 miljoen verbindingen tussen die cellen. Om dat allemaal in kaart te brengen, werd het stukje brein in extreem dunne plakjes gesneden om daar vervolgens microscopische foto's van te maken. De cellen werden zichtbaar door de toevoeging van zware metalen.

Google Maps

Dit project zorgde voor 1,4 petabyte aan data, waarna Harverd naar Google stapte om te helpen die 2D-beelden te veranderen in een 3D-map. Dat is voor onderzoek belangrijk. Zo hebben onderzoekers neuronen met meer dan 50 miljoen verbindingen gevonden, wat eerder niet voor mogelijk werd gehouden. Ook zijn er abnormale cellen gespot.

Leuk is dat deze informatie open source is gemaakt. Dat zorgt er niet alleen voor dat wetenschappers overal ter wereld met deze data aan de slag kunnen, maar dat jij er ook doorheen kunt struinen. Niet dat je er wat van zult snappen of de interface toegankelijk is, maar het zorgt wel voor mooie plaatjes.

Lees meer over Google, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief