Canva

Nieuwe mini-satelliet kan bosbranden 500 keer zo snel opsporen

Nieuwe mini-satelliet kan bosbranden 500 keer zo snel opsporen

17 augustus 2024 om 17:53

Bosbranden worden een stuk heviger en het is dus belangrijker dan ooit om ze snel in de gaten te hebben. Daar gaan mini-satellieten nu bij helpen. 

Het gaat om CubeSats, heel kleine satellieten die in staat zijn om bosbranden 500 keer sneller te detecteren. Dat kan dankzij AI, dat ervoor zorgt dat hulpdiensten ook aanzienlijk sneller kunnen reageren. Hierdoor kunnen bosbranden mogelijk veel sneller brandmeester worden gemaakt. 

Bosbranden 

Bosbranden zouden tweemaal zoveel verbranden als twintig jaar geleden. Vanuit de ruimte zouden deze branden veel sneller worden gedetecteerd dan vanaf de aarde. Dat is dankzij een project dat SmartSat CRC heet. Het is een project van de universiteit van Australië waarin heel moderne kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om dit te bewerkstelligen. Aan boord van de kleine CubeSat-satellieten wordt AI meegenomen die vanuit de ruimte kan aanschouwen hoe bosbranden zich gaan ontwikkelen. 

Het project ontvangt geld van SmartSat CRC en wordt geleid door de Universiteit van Zuid-Australië. Afbeeldingen vanuit de ruimte worden in real-time gedeeld dankzij AI. Zo kunnen de beelden worden gecomprimeerd om nog sneller te kunnen worden verzonden. De AI houdt onze planeet in de gaten op beginnende bosbranden. Volgens de onderzoekers is dat vooral heel effectief door de kleine CubeSats die zich in de ruimte bevinden. En die zijn echt klein: zo groot als een schoenendoos.

Real-time informatie 

Helemaal realtime is het ook alweer niet. Er kan zes uur tussen het schieten van een foto zitten en het ontvangen ervan. Die kleine schoenendozen in de ruimte hebben echter maar zoveel energie en opslag. Het is in ieder geval goed dat ze al vroeg kunnen signaleren, maar we moeten ons op aarde wel bewust zijn dat er een vertraging is en dat ze het maar tot zoverre doen. 

En dat de informatie dus is ingepakt. Dat kan ook niet anders; de informatie wordt tot 16 procent kleiner gemaakt dan zijn originele grootte. AI kiest hierbij zelf welke afbeeldingen er naar de aarde worden gestuurd. Hierdoor kan het energieverbruik met 69 procent afnemen. Maar zelfs dan worden bosbranden dus veel sneller gezien. 

Dat komt omdat ze dankzij machine learning snel rook kunnen detecteren in een afbeelding. De CubeSats zijn bovendien kostenefficiënt door SpaceX, maar vooral door hun grootte en gewicht. Ze wegen maar 30 kilo en zijn zo groot als een gemiddelde schoenendoos. Met twintig van deze schoenendozen tegelijk kan dan een bijna real-time aanzicht worden bewerkstelligd.

 

Lees meer over ruimtevaart en blijf op de hoogte met onze vernieuwde Bright-app.