©Canva

Batterij zo dun als een haar moet helpen bij gaslekken

Deze batterijen zijn zo dun als een haar om gaslekken te checken

18 augustus om 21:00

Robots voorzien van batterijen is doorgaans niet zo moeilijk, maar als de robots heel klein worden, moeten de batterijen dat ook zijn. Onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld die zo dun is als een haar.

Om kleine robots van stroom te voorzien moet er creatief worden gedacht. Je wil ze geen rugzak met daarin een accu geven, maar tegelijkertijd heeft een heel kleine batterij vaak minder energie-opslag. Wetenschappers van MIT hebben nu heel kleine batterijen ontwikkeld waarmee je bijvoorbeeld in het menselijk lichaam medicatie kan gebruiken op een gerichte plek. Een andere toepassing zou zijn om gaslekken op te sporen met robots en daarmee zo min mogelijk mensenlevens in gevaar te brengen.

Mini-accu

De accu die hiervoor is ontwikkeld is 0,1 millimeter lang en 0,002 millimeter dik. Je kunt het onderdeel dus amper zien met het blote oog. Desondanks zijn ze in staat om 1 volt aan energie te genereren en dat kan worden gebruikt om een sensor van energie te voorzien. Toch moeten we niet te vroeg juichen. De systemen hangen nu nog aan een extern apparaat, dus de onderzoekers moeten nog op zoek naar een manier om de stroombron zo te maken dat de kleine robot hem omsluit. Ook willen de onderzoekers zorgen dat er meer stroom uit te halen valt.

Als voorbeeld geven de onderzoekers elektrische auto’s. “Waar je een elektrische auto om de batterij heen kunt bouwen, zo willen we ook robots om een energiebron bouwen.” 

Mis niets met ons WhatsApp-kanaal en onze nieuwsbrief.