©Neura Robotics

Deze handige én enge robot doet klusjes in het huishouden

Deze robot doet huishoudelijke klusjes voor je: droom die uitkomt of griezelig?

2 augustus om 22:05

Je droomt er vast weleens over: een robot die vrijwel al je dagelijkse taken overneemt. Deze mensachtige robot van een Duits bedrijf komt daar aardig bij in de buurt.

De 4NE-1, zoals de humanoid heet, staat in de werkplaats van het Duitse Neura Robotics. Het bedrijf slaat de handen ineen met de grote chipfabrikant Nvidia om de ontwikkeling van humanoids te versnellen. Alle robots van Neura maken gebruik van Nvidia-technieken die bedrijven krijgen als ze meedoen aan het Humanoid Robot Developer Program. Onder de voordelen vallen vroegtijdige toegang tot nieuwe basismodellen voor AI en toegang tot technologie waarmee de AI van een robot zijn omgeving kan waarnemen.

Strijken, kleren ophangen en eten snijden

Om de samenwerking te vieren hebben de Duitsers onderstaande video gepubliceerd van de 4NE-1. Je ziet hoe de robot strijkt, kleren ophangt, eten snijdt, opruimt en kratten sjouwt.

Ook komt er een beeld voorbij waarin hij met kinderen speelt, maar eerlijk gezegd voelt dat zelfs bij de Bright-redacteur van dienst een beetje griezelig aan. Zeg nou zelf, je kroost toevertrouwen aan zo’n 1 meter 80 lange, stalen adonis van 80 kilogram. Zou jij dat doen?

Nog geen zware dingen tillen

Om te kunnen zien heeft Neura Robotics 3D-sensoren aangebracht op de torso van de 4NE-1. Hij kan autonoom werken, maar ook op afstand bestuurd worden. Zware objecten zijn nog wat lastig voor de robot; je kunt hem maximaal 15 kilo laten tillen.

Het gezicht van de robot is tevens het statusscherm, maar hij kan er ook vrolijke oogjes op laten zien. Het jammere is dat er voorlopig nog geen datum hangt aan wanneer de 4NE-1 uit zou kunnen komen. En wat hij mag gaan kosten.

Tesla komt ook met humanoids

Meer bedrijven werken aan soortgelijke humanoids die taken van mensen moeten kunnen overnemen. Zo zet Tesla vanaf volgend jaar zijn mensachtige robot Optimus aan het werk.

Lees meer over robots en blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.