Deze robot zuigt alle peuken op het strand op

©Dynamic Legged Systems lab

Deze robot verlost het strand van de vieze peuken
19 juli om 22:32

Wie na een feestje wel eens de uitgedrukte peuken van de grond heeft moeten rapen, weet dat het onbegonnen werk is om dat op zanderige strandheuvels te doen. Daarom hebben ze in Italië een robot ontwikkeld die het strand op gaat om geheel autonoom sigarettenpeuken op te zuigen.

De robothond heet VERO, wat staat voor Vacuum-cleaner Equipped Robot, en is ontwikkeld door het Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). De robot moet de stranden van het Italiaanse Genoa verlossen van de uitgedrukte sigaretten. VERO heeft stofzuigerslangen die zijn bevestigd aan zijn vier poten. Ze leveren genoeg zuigkracht om een peuk mee te nemen en zorgen er altijd voor dat ze niet te hard zuigen, zodat VERO normaal kan blijven lopen.

Neuraal netwerk bepaalt het pad

Maar het belangrijkste, herkennen of de poten een peuk aanraken, gebeurt in het neurale netwerk van VERO. Door middel van camera’s ziet de robothond alle peuken, waarna het systeem berekent of er dubbelingen zijn. Vervolgens bepaalt hij zijn te volgen pad en welke voet het beste gebruikt kan worden voor het opruimen, zonder evenwicht te verliezen. Bij dat laatste komt een speciale Intel RealSense-camera voor diepte, geplaatst op de kin van de robot, goed van pas.

Het werkt goed

Het zijn samen een hoop berekeningen tegelijkertijd voor een autonoom opererende robot, maar VERO lijkt best goed te zijn in de klus waar hij voor is gemaakt. De eerste tests op verschillende plekken en stranden wijst uit dat hij net iets minder dan negentig procent van alle peuken opruimt.

De snelheid laat wel te wensen over, maar zolang zijn batterij niet leegloopt, is er natuurlijk niets aan de hand. Volgens de onderzoekers is VERO de eerste robot die zijn benen tegelijkertijd gebruikt voor aandrijving en een andere taak. 

Meer toepassingen

De onderzoekers zien ook andere toepassingen voor hun systeem, zoals het besproeien van gewassen, het inspecteren van wegen en het bevestigen van spijkers en ankerpunten tijdens bouwwerkzaamheden.

Een paar jaar geleden ontwikkelden Nederlanders trouwens al eens een opruimrobot voor het strand, maar die kon je met een VR-bril op afstand zelf besturen. 

Lees meer over robots, of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.