Amsterdamse ambtenaren mogen geen Telegram meer gebruiken op de werktelefoon

©telegram

Amsterdamse ambtenaren mogen geen Telegram meer gebruiken op de werktelefoon
19 augustus om 10:40
Laatste update: 19 augustus om 10:54

Telegram is de snelgroeiende berichtendienst die al meer dan een miljard gebruikers heeft. Ook in Nederland is deze app populair en heeft het 2 miljoen maandelijks gebruikers. BNR brengt het nieuws dat de gemeente Amsterdam zijn ambtenaren heeft verboden Telegram te gebruiken op de werktelefoon.

Telegram is opgericht in Rusland door Pavel Durov. Hij was ook de oprichter van vKontakte, het Russische alternatief voor Facebook. Durov heeft enkele jaren geleden Rusland moeten verlaten. Hij gaf geen gehoor aan een verzoek van het Kremlin om toegang te geven tot de berichten in de app.

Gevaar

Telegram is vergelijkbaar met WhatsApp, alleen zijn de mogelijkheden veel uitgebreider. Waar WhatsApp alle chat van een end-to-end encryptie voorziet moet je dat bij Telegram per bericht aan zetten. Of Telegram minder veilig is hebben een aantal onderzoeken nog niet aan kunnen tonen. 

Het is bewezen dat op Telegram veel activiteiten en diensten een thuis vinden die de grote meerderheid van de maatschappij liever niet heeft. Zo zou er een levendige wapen- en drugshandel zijn en worden er jongeren geronseld voor criminele activiteiten. Ook zijn er groepen gevonden waar gehandeld wordt in wraakporno.

De gemeente Amsterdam heeft de ambtenaren gevraagd Telegram van de werktelefoons af te halen. Vanwege de hierboven beschreven activiteiten, maar ook vanwege de kans op spionage. Omdat Durov Rusland heeft verlaten en nu zijn kantoor houdt in Dubai, zou spionage door de Russische regering onwaarschijnlijk zijn. Omdat de gang van zaken rondom Telegram niet helemaal (of helemaal niet) duidelijk is, lijkt Amsterdam het zekere voor het onzekere te nemen.

Verbod

Er is al eerder gesproken over een verbod op Telegram in Nederland. De minister zag dat niet zitten vanwege de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zijn dit soort praktijken om te beginnen het probleem van Telegram. Daarover probeert men contact te krijgen met de voormalig Russische berichtendienst, maar dat blijkt maar moeizaam te gaan.

Meer Telegram en mis niets met onze Bright-app.