©Unitree

Deze geavanceerde humanoid kost minder dan je denkt

Deze mensachtige robot kost minder dan een elektrische auto: 'Een doorbraak'

19 augustus om 22:06
Laatste update: 19 augustus om 22:09

Fabrikant Unitree brengt zijn humanoid G1 op de markt: een geavanceerde maar betaalbare mensachtige robot. Met een prijs van omgerekend 14.500 euro richt het bedrijf zich op meerdere toepassingen, van persoonlijke butler tot commerciële assistent.

De G1-robot onderscheidt zich vooral door zijn veelzijdigheid en betaalbaarheid. Waar de meeste humanoïde robots doorgaans worden geassocieerd met zeer hoge kosten en ingestudeerde routines, biedt deze robot geavanceerde bewegingsvrijheid en kunstmatige intelligentie, en dat alles voor een relatief lage prijs (tenminste, vergeleken met andere humanoids).

Unitree, het Chinese bedrijf achter de robot, richt zich met de G1 op een breed scala aan toepassingen, van huishoudelijk gebruik tot complexe industriële omgevingen. Het bedrijf beschouwt de G1 als 'een doorbraak in de toegankelijkheid van robotica voor de massa'.

De robot is 1,30 meter hoog en is op te vouwen, zodat je hem makkelijker kunt vervoeren. Hij weegt iets meer dan 35 kilo. Op zijn hoofd heeft de robot niet alleen een LED, maar er is ook een lidar-sensor ingebouwd en een Intel-dieptecamera. Daardoor kan de G1 de wereld in 3D zien. Met zijn 9000 mAh-batterij houdt de G1 het twee uur vol, voordat hij weer aan de lader moet.

Veelzijdigheid en natuurlijk: AI

De G1 is ontworpen met veelzijdigheid in gedachten. De robot is in staat om complexe taken uit te voeren, verschillende omgevingen te herkennen en zich hierop aan te passen. Dit maakt hem geschikt voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen. Daarnaast is de robot uitgerust met sensoren en AI-technologie die hem in staat stellen autonoom te navigeren, objecten te herkennen, interacties met mensen aan te gaan en deze te onthouden.

Dit biedt mogelijkheden voor bedrijven die op zoek zijn naar een betaalbare automatiseringsoplossing zonder in te leveren op klantvriendelijkheid. En wie wil nu niet een robot die je vervelende klusjes voor je uitvoert, terwijl jij in de tussentijd gaat lunchen?

Sociale drempel overwinnen

Robots roepen bij sommige mensen nog steeds associaties op met Terminator-nachtmerries. Het grootste probleem voor bedrijven als Unitree is dan ook het overwinnen van een sociale drempel. De ontwikkeling van de G1 zou kunnen bijdragen aan een bredere acceptatie en integratie van robots in ons dagelijks leven en diverse industrieën, denkt de fabrikant. Bovendien zou enig succes van de G1 andere bedrijven kunnen aanmoedigen om hun eigen robots of gerelateerde technologieën op de markt te brengen, wat zou kunnen leiden tot een versnelde adoptie van robotica.

Wanneer kan ik 'm bestellen?

Het is nog niet bekend wanneer de robot leverbaar is. Het bedrijf meldt dat men niet moet verwachten dat de robot direct in staat zal zijn om in je keuken een eitje te maken (ook al wordt het breken van eieren vaak beschouwd als het summum onder de robotkunstjes). In plaats daarvan zal je de robot eerst moeten leren wat hij moet doen, waarna hij dit door imitatie zal nadoen. Precies, zoals een grote baby.

Dit gebeurt met behulp van de Unitree Robot Unified Large Model (UnifoLM), een technologie ontwikkeld door hetzelfde bedrijf. Laten we hopen dat de robot niet zo veel zal 'hallucineren' zoals de huidige AI-taalmodellen, terwijl hij bijvoorbeeld straks je hond uitlaat.

Lees meer over robots, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.