Expertisecentrum Online Misbruik is klaar met Telegram en stuurt handhavingsverzoek
Telegram is trots op de veiligheid die het zijn gebruikers biedt. Het is een groot goed dat hetgeen je deelt niet door anderen ingezien kan worden. De keerzijde hiervan is dat ook gebruikers met minder frisse bedoelingen hun gang kunnen gaan
Offlimits is de naam van het expertisecentrum online misbruik. Ze zijn er om mensen te ondersteunen die te maken hebben (gehad) met online grensoverschrijdend gedrag en misbruik, in het bijzonder seksueel (kinder-)misbruik en uitbuiting.
Telegram doet niets
Offlimits heeft het helemaal gehad met Telegram. De berichtendienst die momenteel kantoor houdt in Dubai reageert op geen enkel verzoek van het expertisecentrum om schadelijke content offline te halen. Sinds april circuleren er (weer) bangalijsten op de berichtenapp. Deze lijsten bevatten namen en foto’s van studentes waarbij ze beoordeeld worden op hun uiterlijk en bedprestaties.
Het spreekt voor zich dat dergelijke lijsten niet behoren te bestaan en zeker niet moeten kunnen circuleren in een berichtenapp. Offlimits heeft een verzoek aan de Nederlandse regering gestuurd om actie te ondernemen hier tegen. Dit verzoek werd niet ingewilligd omdat “Telegram er toch niks mee doet’.
Daarom heeft Offlimits samen met de stichting Stop Bangalijsten en de ouders van getroffen kinderen besloten een volgende stap te zetten. Ze worden daarbij gesteund door het Fonds Slachtofferhulp.
Men heeft een handhavingsverzoek verstuurd naar de autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt. In België heeft Telegram een wettelijk vertegenwoordiger en ook daar valt het handhavingsverzoek op de mat. Daarnaast wordt ook de Europese Commissie aangeschreven. Zij houden toezicht op elk platform dat meer dan 45 miljoen gebruikers heeft in Europa.
Er wordt gevraagd om actie in de vorm van dwang, boetes en wanneer Telegram echt niet wil luisteren een verbod op de app. Het getreuzel van Nederland en het gedogen van dergelijke content op de app zorgen ervoor dat Telegram ook geen actie onderneemt, volgens de advocaat van Offlimits.
Twee kanten
Er zijn natuurlijk altijd twee kanten aan een verhaal. De schadelijke content staat alleen op Telegram omdat iemand het er op heeft gezet en anderen het hebben gedeeld. Deze personen zijn ook een groot deel van het probleem. Offlimits meldt dat er al een persoon is aangehouden vanwege deze bangalijsten en het bedreigen van een advocaat.
Onlangs besloot de gemeente Amsterdam zijn ambtenaren te verzoeken Telegram van hun werktelefoon af te halen. Dit vanwege de negatieve publiciteit en de kans op spionage.
Lees hier alles over Telegram en abonneer je op de nieuwsbrief