Meta en Spotify schrijven brandbrief aan de EU over AI-wetgeving

Meta en Spotify: ‘We kunnen niet groeien door complexe Europese AI-regelgeving’

26 augustus om 08:00

De wetgeving rondom kunstmatige intelligentie is in de EU zo complex, dat het bedrijven als Meta en Spotify ervan zou weerhouden om te kunnen groeien. 

Dit stellen de bedrijven in een gezamenlijke verklaring. De regelgeving over open source-AI-modellen zouden in Europa dusdanig ingewikkeld zijn, dat de bedrijven geen kant op kunnen. In de verklaring staat onder andere: “De regelgeving is gefragmenteerd en wordt inconsequent geïmplimenteerd waardoor innovatie wordt belemmerd en worden ontwikkelaars beperkt.”

Open source-AI

De twee schrijven dat ze begrijpen dat regulatie tegen bekend kwaad terecht is, maar dat de preventieve regulering van theoretisch kwaad te ver gaan. Hiermee doelen ze op open source-AI. “Europa's risicomijdende, complexe regelgeving zou bedrijven kunnen verhinderen om in te spelen op de grote uitdagingen die zich kunnen vertalen in grote beloningen.”

Als voorbeeld noemen de heren de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. “Deze baanbrekende richtlijn was bedoeld om het gebruik en de stroom van gegevens te harmoniseren, maar in plaats daarvan zorgen EU privacy regelgevers voor vertragingen en onzekerheid en zijn ze niet in staat om het onderling eens te worden over hoe de wet moet worden toegepast.”

Meta en Spotify vs de EU

Zo heeft Meta volgens Zuckerberg te horen gekregen dat het de training van zijn modellen op inhoud die door volwassenen openbaar wordt gedeeld op Facebook en Instagram moet uitstellen. “Niet omdat er een wet is overtreden, maar omdat de regelgevers het niet eens zijn over hoe ze verder moeten gaan. Op de korte termijn betekent het uitstellen van het gebruik van gegevens die routinematig worden gebruikt in andere regio's dat de krachtigste AI-modellen niet de collectieve kennis, cultuur en talen van Europa zullen weerspiegelen - en dat Europeanen niet de nieuwste AI-producten zullen kunnen gebruiken.”

De CEO’s van Meta en Spotify willen dat Europa een nieuwe aanpak maakt met een duidelijker beleid en consistentere handhaving. Ze denken dat de EU daarmee een reële kans heeft om de volgende generatie technologische innovatie te leiden. Ze denken dat open-source AI de sleutel is die het speelveld gelijkmaakt. 

Blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.