Waarom Apple Intelligence in Europa wél werkt op de Mac

© Apple

Waarom Apple's AI-functies in de EU wel werken op Macs
6 augustus om 21:40
Laatste update: 6 augustus om 21:41

Apple brengt zijn nieuwe AI-functies dit najaar in Europa niet uit op de iPhone en iPad, maar het lijkt erop dat Apple Intelligence in de Europese Unie wel op Mac-computers zal werken. De reden heeft te maken met de verschillende EU-regels die gelden voor Apple-producten.

Apple heeft onlangs gezegd zijn nieuwe AI-functies, genaamd Apple Intelligence, voorlopig niet in de Europese Unie uit te brengen. Dit omdat de iPhone-maker vreest dat ze in strijd zijn met de strenge EU-regelgeving Digital Markets Act (DMA). Gebruikers in de EU krijgen op iOS en iPadOS daardoor geen toegang tot Apple Intelligence, ongeacht de taalinstelling van hun apparaat. Maar op macOS Sequoia lijken de nieuwe AI-functies van Apple wél beschikbaar te komen.

In de recente ontwikkelaarsbèta’s van macOS Sequoia 15.1 staat alleen dat Apple Intelligence 'momenteel niet beschikbaar in China is'. Ontwikkelaars in de EU kunnen de testversie wel installeren en kunnen de eerste functies van Apple Intelligence ook al proberen. Dat terwijl bij de releasenotes van iOS 18.1 zowel de EU en China staan genoemd als regio's waar de AI-functies niet beschikbaar zijn.

Verschil tussen iOS en macOS

Hier is een verklaring voor: macOS heeft niet te maken met dezelfde strenge eisen uit de DMA als de iPhone en de iPad. Dat komt doordat iOS en iPadOS, net als Android en Windows, door de Europese Commissie zijn aangewezen als zogeheten poortwachters onder de DMA. Voor zulke populaire platforms en diensten gelden de strengste regels.

Hier valt macOS dus voorlopig buiten, waardoor sommige Apple Intelligence-functies wel op je MacBook, iMac of Mac Mini aangeboden zouden worden. Wel is de Apple-browser Safari, net als Google Chrome, ook zo'n poortwachter volgens de DMA. Mogelijk werken de nieuwe AI-functies van Safari dus ook niet op macOS.

In oktober verwacht

Het beleid zou in toekomstige releases van macOS Sequoia 15.1 nog kunnen veranderen, maar de kans dat Brussel alsnog op korte termijn macOS toevoegt aan de lijst met poortwachters lijkt klein. De 15.1-update wordt rond oktober verwacht.

Voor Apple Intelligence heb je een Mac met een M-chip nodig en je computer moet op Amerikaans Engels ingesteld zijn.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.