© Unsplash

Populaire crowdfunding-site belooft: geld terug als bedrijf niet levert

Grote crowdfund-site zet een belangrijke stap: geld terug als bedrijf niet levert

26 augustus om 20:31

Heb je een crowdfunding-actie gesteund via Indiegogo? Check dan even of jouw actie onder de nieuwe verzendingsgarantie valt. Zo ja, dan krijg je namelijk je geld terug als het bedrijf zijn belofte aan backers niet naleeft.

De nieuwe regels van Indiegogo verplichten sommige bedrijven om de producten die vaak beloofd worden bij bepaalde bedragen aan steun, ook echt binnen de gestelde termijn te verzenden. Lukt dat niet, dan mag een backer altijd zijn inleg terugeisen van Indiegogo. Het platform zelf staat dus eigenlijk garant voor bepaalde campagnes.

Daar zitten uiteraard wel de nodige haken en ogen aan. De garantie geldt alleen voor bedrijven die aantoonbaar voor langere tijd succesvol campagnes hebben gedraaid op Indiegogo. Daarnaast moeten de aangeboden producten in de laatste fase van het productieproces zitten en moet er schriftelijke toestemming zijn van Indiegogo om de garantie aan te bieden. Bedrijven die het geld dus nodig hebben om een product af te maken, vallen niet onder de nieuwe regels.

Al zes jaar met garanties bezig

Valt een bedrijf onder de garantie, dan zie je een shipping guarantee­-badge boven de pick your perk-knop op de campagnepagina staan. Steun je zo’n campagne en ontvang je geen verzendbevestiging voor de beloofde datum? Dan kun je direct het geld terugvragen. Dat geld komt dan direct van Indiegogo, want het geld van backers wordt vastgehouden door het platform totdat het bedrijf in kwestie een verzendbevestiging kan aanleveren.

Ontlopen bedrijven hun verplichtingen naar backers toe, dan lopen ze het risico om hun Trust-badge kwijt te raken. Zo’n badge krijgt een bedrijf alleen wanneer het voor langere tijd betrouwbaar is bij het afhandelen van zijn campagnes. Raakt een pakket verloren of gaat het stuk? Dan is het volgens Indiegogo de verantwoordelijkheid van het bedrijf om hier een duidelijke policy voor te hebben en bijbehorende klantenservice aan te bieden.

Indiegogo experimenteert al sinds 2018 met garanties als het aankomt op verzenden van beloofde producten van crowdfundingacties. Vaak komt het nog voor dat bedrijven helemaal niet of veel te laat producten uitleveren die aan backers zijn beloofd.

Lees meer over crowdfunding en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.