©Samsung

Deze laser-beamers van Samsung beloven je 4K-tv en je soundbar te vervangen

Deze laser-beamers van Samsung beloven je 4K-tv en je soundbar te vervangen

27 augustus om 09:19

Samsung heeft zijn ultra-short throw laser-projectoren vernieuwd. De kasjes zijn klein, niet lelijk maar vooral: ze schijnen een gigantisch, fel 4K HDR-scherm op je muur.

Grote tv's zijn leuk als ze aan staan en je er naar kijkt, maar tussendoor is een scherm van 100 inch of meer toch vooral een gigantisch zwart vlak in je woonkamer. Het alternatief op zo'n 'kleine' thuisbioscoop is een beamer, maar dan moet je weer zo'n ding aan je plafond hangen, of het is allemaal weer niet fel genoeg. Samsung denkt nu de perfecte oplossing te hebben voor dat probleem, met de vernieuwde The Premiere 9 en The Premiere 7.

De zogenoemde ultra-short throw laser-projectoren hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een extreem korte projectieafstand. Daarom kan je ze gewoon op een tv-kastje vlak tegen de muur zetten, en kan de projector vrijwel recht omhoog het beeld projecteren. Dat maakt het veel makkelijker om je tv voor zo'n beamer te vervangen, en er kan niemand door het beeld lopen. Maar hoe zit het met de helderheid? Moet je altijd je gordijnen dicht doen?

Stuk feller dan voorganger

De nieuwe The Premiere 9 heeft een helderheid van 3450 ISO lumen, zo'n 23 procent meer dan zijn voorganger. Lumen zijn een minder gangbare manier om helderheid te meten dan het inmiddels bekende nits, dat veel wordt gebruikt om de helderheid uit te drukken van tv- en telefoon-schermen. De 3450 ISO lumen staan ongeveer gelijk aan een helderheid van rond de 1000 nits. Dat is net zo helder als een gemiddelde tv of telefoonscherm.

De Premiere 7 doet 2500 lumen, 14 procent meer dan zijn voorganger en iets meer dan 700 nits. Dat moet nog steeds helder genoeg zijn om met de gordijnen open te kunnen kijken. Beide modellen kunnen een scherm op de muur projecteren van maximaal 130 inch bij de Premiere 9 en 120 inch bij de 7. Daarbij worden beelden in 4K ondersteund, met HDR10+ – helaas geen Dolby Vision, dat ondersteunt Samsung niet. Wel wordt Dolby Atmos ondersteund via de ingebouwde speakers – hoewel een losse subwoofer wel ontbreekt.

Kunst op de muur

Het kastje draait verder Tizen OS, net als de tv's van Samsung, waardoor alle bekende streaming-apps aanwezig zijn. Nieuw ten opzichte van de voorgangers is verder de mogelijkheid om à la The Frame kunst op je muur te laten projecteren. Waarom zou je – uit weg met een projector, maar nu heb je tenminste de keuze. Hoewel: je kan ook widgets op je muur projecteren, dat kan wel futuristisch ogen. Verder zit de Samsung Gaming Hub nu ingebouwd, zodat je makkelijker schakelt tussen consoles en game-modi.

Beide Samsung The Premiere-beamers zijn vanaf 6 september verkrijgbaar. The Premiere 9 krijgt een adviesprijs van 6800 euro en The Premiere 7 moet 3800 euro kosten.