Kernenergie veiliger maken? Stop de reactor diep onder de grond

©Westinghouse

Opvallend plan om kernreactoren veiliger te maken
27 augustus om 22:12

De Amerikaanse startup Deep Fission komt met een opvallend plan om kernenergie veiliger en betaalbaarder te maken. Het wil minireactoren maken die meer dan een kilometer diep onder de grond worden geplaatst. 

Kernenergie is een onderwerp dat vaak leidt tot verdeeldheid. Voorstanders benadrukken de betrouwbaarheid en lage CO2-uitstoot van kerncentrales, waardoor ze een stabiele en milieuvriendelijke energiebron vormen. Tegenstanders wijzen echter op de risico's, zoals het probleem van radioactief afval en de bezorgdheid over de soms hoge kosten en lange bouwtijd van nieuwe kerncentrales. 

Deep Fission wil deze problemen aanpakken met een bijzonder ontwerp. De reactor van het bedrijf lijkt op een conventionele kernreactor, maar dan in het klein. Die is slechts zo’n 76 centimeter breed en moet in een diepe schacht geplaatst worden, wel anderhalve kilometer onder de grond. 

Zodra de reactor zich in de grond bevindt, moeten twee buizen zorgen voor de aan- en afvoer van water en stoom. De resulterende waterkolom zorgt vanzelf voor de benodigde druk in het systeem. De reactor kan op deze manier werken op dezelfde druk en temperatuur als grotere centrales.

Goedkoper en veiliger

Door de reactor zo diep onder de grond te plaatsen, is er volgens het bedrijf geen dure beschermende constructie nodig. Als er ooit iets mis gaat, kan de schacht simpelweg met beton worden opgevuld. Ook kost het volgens Deep Fission minder om op deze manier een reactor te bouwen en is ook het onderhoud eenvoudiger. De reactor kan immers weer naar boven worden gehesen. 

Natuurlijk zijn er, zoals bij elke nieuwe technologie, ook uitdagingen. Het concept moet zich nog bewijzen en er moeten geschikte locaties worden gevonden. Deep Fission is inmiddels begonnen met het aanvragen van de nodige vergunningen.

Lees meer over energie en mis niets met onze Bright-app.