Verkoop smartphones groeit sneller dan verwacht - dat heeft alles met AI te maken

©Samsung

Verkoop telefoons stijgt sneller dan verwacht - dit is waarom
27 augustus om 23:28
Laatste update: 27 augustus om 23:29

De wereldwijde smartphonemarkt beleeft een grote opleving, mede dankzij de integratie van AI in nieuwe telefoons. Dat meldt onderzoeksbureau IDC, dat zijn voorspellingen over de verkoop van smartphones dit jaar nu naar boven heeft bijgesteld.

IDC verwacht dat er dit jaar wereldwijd 1,23 miljard smartphones verkocht zullen worden. Dat is een stijging van 5,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Eerder ging het bureau nog uit van een groei van zo’n 4 procent.

De belangrijkste reden voor deze optimistische voorspelling is de sterker dan verwachte groei in de eerste helft van 2024. Consumenten lijken weer meer bereid om geld uit te geven aan gadgets. Daarnaast zijn nieuwe AI-functies een belangrijke trekpleister voor kopers. 

'Enthousiasme over AI-functies'

Smartphones met ingebouwde AI-functies worden in snel tempo populairder. "AI-smartphones zorgen voor enthousiasme en hernieuwde interesse in telefoons", aldus IDC. Het bureau voorspelt dat deze toestellen aan het einde van 2024 maar liefst 18 procent van de markt in handen zullen hebben.

Vooral de dure modellen krijgen de nieuwe AI-mogelijkheden. "De AI-smartphones zullen in eerste instantie niet goedkoop zijn, aangezien de gemiddelde verkoopprijs voor deze smartphones meer dan het dubbele zal zijn van die van telefoons zonder AI", zegt IDC-topman Anthony Scarsella.

iPhone 16

Techgiganten zoals Apple, Samsung en Google spelen in op deze trend. Apple presenteert op 9 september de nieuwe iPhone 16-toestellen, waarbij sterk ingezet wordt op de nieuwe Apple Intelligence-functies. IDC verwacht dat de technologie de verkoopcijfers van iPhones een boost van 4 procent zal geven. 

Samsung en Google voegden eerder dit jaar al meerdere AI-functies toe aan hun nieuwe telefoons. De Android-markt groeit volgens IDC sneller dan de iPhone-markt en komt uit op een toename van 7,1 procent.

Gemiddelde prijs is gestegen

De gemiddelde prijs die voor een nieuwe smartphone wordt betaald is iets gestegen naar 445 dollar, maar er zit een groot verschil tussen de gemiddelde prijs van een iPhone en een Android-telefoon. Bij de iPhone is de gemiddelde prijs 1037 dollar, terwijl voor de gemiddelde Android-telefoon 305 dollar wordt neergeteld.

Lees hier meer over AI en abonneer je op de nieuwsbrief.