Aan deze AI-toepassing heeft de journalistiek eindelijk wél wat
Opvallend gebruik van kunstmatige intelligentie in Venezuela. Journalisten in het Zuid-Amerikaanse land durven zichzelf niet meer te laten zien, omdat de omstreden president Maduro de media hard aanpakt. Daarom gebruiken de media er nu AI-avatars.
Sommige media-bedrijven experimenteren al met AI-avatars om presentatoren te vervangen. Om geld te besparen bijvoorbeeld, of om van geschreven nieuws een videoverslag te maken, waar dat voorheen niet kon. De aanleiding in Venezuela is een stuk serieuzer, want daar vrezen journalisten voor hun leven. Een AI-avatar blijkt zo ineens een prima manier om journalistiek te bedrijven, zonder dat verslaggevers zich zorgen hoeven te maken om vergeldingen vanuit de overheid, meldt The Guardian.
Al ruim tien jaar lang is Nicolás Maduro president van Venezuela. Maar de laatste verkiezingen in juli van dit jaar waren zeer omstreden. Zijn rivaal Edmundo González Urrutia lag in de peilingen mijlenver voor op Maduro. Bij de stemmingen kwam de autoritaire Maduro echter toch als winnaar uit de bus, maar veel landen vertrouwen die uitslag niet. Onder meer de Verenigde Staten stellen bijvoorbeeld dat González de verkiezingen heeft gewonnen. Enorme protesten zijn sindsdien het gevolg, en journalisten die het wagen om verslag te doen van de situatie, moeten vrezen voor hun eigen veiligheid en die van hun familie.
Begon bijna als grapje
Het gebruik van de AI-avatars begon haast als grapje, vertelt Carlos Eduardo Huertas, directeur van Connectas, een Colombiaans journalistiek platform dat het initiatief met AI-presentatoren leidt. De AI-avatars zijn volgens Huertas een reactie op "de vervolging en groeiende onderdrukking van onze collega's in Venezuela, waar de onzekerheid over de veiligheid rond het doen van hun baan met de minuut toeneemt".
Door het toenemende autoritaire klimaat onder Maduro "is het niet meer verstandig om zelf voor de camera te staan". Dus vertellen nu kunstmatig gegenereerde presentatoren het nieuws, dat wel door echte journalisten wordt verzameld en opgeschreven. Het initiatief bestaat uit zo'n 20 Venezolaanse nieuwsmedia en factcheck-platforms, en zo'n 100 journalisten die hun content delen.
Het AI-project heeft de naam Operación Retuit (Operatie Retweet). De AI-presentatoren hebben de namen La Chama en El Pana en "vertellen wat er echt gebeurt in Venezuela", zoals ze het zelf in de uitzendingen vertellen. Zo doen ze verslag van het groeiende aantal mensen dat wordt opgepakt door de regering van Maduro, bij protesten tegen de verkiezingsuitslag. Daar zijn al ruim 1400 mensen bij gearresteerd. Daar zijn zeker negen journalisten bij, waaronder de 26-jarige sportverslaggever Paúl León die een vreedzaam protest filmde, werd opgepakt en daarna beschuldigd van terrorisme, waar een straf tot 30 jaar op staat.
En zo blijkt dat AI niet alleen desinformatie de wereld in kan helpen, maar er juist ook voor kan zorgen dat journalisten zelfs onder druk hun werk kunnen blijven doen.
Meer AI en mis niets met onze Bright-app.