©Freepik

Google Gemini laat je nu je eigen persoonlijke chatbots maken

Google laat je nu je eigen AI-assistent maken: zo makkelijk werkt het

28 augustus om 19:59
Laatste update: 28 augustus om 20:24

Google laat gebruikers van zijn AI-chatbot Gemini hun eigen AI-assistenten maken, genaamd 'Gems'. Zo wil het bedrijf de concurrentie aangaan met Custom GPT’s, een vergelijkbaar initiatief van OpenAI. Het maken van zo'n eigen Gem is erg makkelijk.

Gems zijn persoonlijke chatbots die je kunt aanpassen aan je eigen wensen. Of je nu hulp nodig hebt bij het plannen van je interieur, het bedenken van nieuwe ideeën of het verbeteren van je schrijfvaardigheid, er is een Gem voor te maken. Het bijzondere is dat je zelf de persoonlijkheid van je Gem kunt bepalen.

Het creëren van een Gem is eenvoudig. Gebruikers van Google Gemini hoeven alleen een beschrijving te geven van wat ze willen. Bijvoorbeeld: "Maak een culinaire assistent die me helpt bij het bedenken van nieuwe recepten met de ingrediënten die ik al in huis heb." Google's AI doet de rest.

Voor wie niet meteen een eigen Gem wil maken, biedt Google ook kant-en-klare opties aan. Denk aan een leercoach, een eindredacteur of zelfs een carrièregids.

Concurrentie met OpenAI

Met deze stap lijkt Google de concurrentie aan te gaan met OpenAI, dat al langer persoonlijke AI-assistenten aanbiedt. Het verschil is echter dat gebruikers hun Custom GPT’s ook zelf kunnen aanbieden aan andere gebruikers via de online shop binnen ChatGPT. Voorlopig kan dat met Gems nog niet.

Gems worden de komende weken beschikbaar gemaakt voor betalende gebruikers van Gemini Advanced, Gemini Business en Gemini Enterprise. De uitrol vindt plaats in meer dan 150 landen en ondersteunt de meeste talen. 

Afbeeldingen van mensen genereren

Google probeert met Gems ook om het imago van Gemini wat op te poetsen. Eerder dit jaar ontstond er immers ophef toen het AI-systeem van Google ongepaste afbeeldingen produceerde, waaronder foute etnische representaties van historische figuren. Het bedrijf zette de mogelijkheid om afbeeldingen van mensen daarna tijdelijk stop om verbeteringen aan te brengen. 

Nu, zes maanden later, is Google klaar om opnieuw te beginnen, zij het met extra voorzorgsmaatregelen. De uitrol vindt bovendien maar in beperkte mate plaats. De feature wordt de komende dagen uitgerold voor zakelijke gebruikers van Gemini Advanced. Daarna volgen traag maar zeker ook andere gebruikers, maar een exacte tijdlijn geeft Google niet.

Volg meer over AI en mis niets met onze Bright-app.