©Sage Geosystems

Datacenter Meta wordt groen met innovatieve geothermische energie

Energieslurpend datacenter Meta wordt groen met innovatieve geothermische energie

28 augustus om 12:02

Datacentra kosten enorme hoeveelheden energie, en de grote tech-bedrijven willen dat graag vergroenen – al was het maar vanwege hun reputatie. Meta wil zijn Amerikaanse datacetra gaan laten draaien op een innovatie nieuwe vorm van geothermische energie.

Er zijn verschillende wegen naar groene energie, en de meeste experts zijn het erover eens dat een mix het beste is. Zon en wind zijn niet altijd beschikbaar, en dus wil je die mix graag aanvullen met bijvoorbeeld waterkracht en geothermische energie. Bij die laatste wordt de interne hitte van de aarde diep onder de grond aangeboord om water te verhitten en zo elektriciteit te genereren.

Andere methode wereldwijd bruikbaar

Meta ziet daar een betrouwbare groene energiebron in voor zijn datacenters, en slaat de handen ineen met Sage Geosystems. Dat bedrijf zegt vrijwel overal geothermische energie te kunnen opwekken, omdat het gebruikmaakt van de hitte die in droog gesteente zit. Veel van de huidige geothermische energie wordt vooral opgewerkt bij warmwaterbronnen, zoals in IJsland. De methode van Sage belooft veel minder plaatsgebonden te zijn, en zou zo snel wereldwijd ingezet kunnen worden.

De eerste fase van de samenwerking tussen Meta en Sage moet in 2027 operationeel zijn. Dan moet de geothermische centrale op CO2-vrije wijze tot 150 MW aan geothermische energie opwekken, genoeg capaciteit om zo'n 38.000 huishoudens van stroom te voorzien. In 2022 gebruikten alle datacenters Meta wereldwijd nog 11,5 miljoen MWh stroom, dus er valt nog veel te verbeteren – zeker omdat het stroomverbruik afgelopen jaar dankzij AI enorme is gestegen. De centrale die door Sage in samenwerking met Meta gebouwd wordt, zal de eerste commerciële centrale van zijn soort worden.

Meer groene energie en mis niets met onze Bright-app.