Deze uitvinding maakt zonnepanelen onder water mogelijk

©Wikimedia

Uitvinding maakt onderwater-zonnepanelen mogelijk
28 augustus om 22:16
Laatste update: 29 augustus om 01:37

Stel je voor: zonnepanelen die perfect blijven werken, zelfs als ze onder water liggen. Het klinkt als science fiction, maar dankzij een nieuwe uitvinding van onderzoekers gefinancierd door de Amerikaanse marine, kan dit binnenkort realiteit worden.

Iedereen die weleens een boot heeft gehad, kent het volgende probleem: zodra iets lang in het water ligt, groeit er van alles op, van algen tot zeepokken. Het is een constante strijd om apparatuur schoon te houden. Dit probleem, bekend als 'biofouling', maakt onderwater-zonnepanelen tot nu toe onpraktisch.

Onderzoekers aan de Technische Universiteit van Denemarken hebben nu een coating ontwikkeld die dit probleem aanpakt. Dat beschrijven ze in een paper, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Progress in Organic Coatings. De coating combineert drie elementen: een organische biocide (een stof die organismen doodt), een speciaal bindmiddel en kleine oplosbare pigmentdeeltjes. 

Zelfvernieuwende coating

Het slimme aan deze coating is dat hij zichzelf constant vernieuwt. Zodra de coating in contact komt met zeewater, lossen de pigmentdeeltjes op en vormen ze een poreuze laag. Dit zorgt ervoor dat zeewater kan binnendringen, waardoor de biocide vrijkomt en aangroei voorkomt. 

Het bindmiddel reageert tijdens dit proces met het zeewater, waardoor de coating gelijkmatig afslijt. Naarmate dit proces doorgaat, wordt steeds een nieuwe laag van de coating blootgesteld, wat ervoor zorgt dat het oppervlak zichzelf blijft vernieuwen en polijsten.

Veelbelovende resultaten

De resultaten van de tests zijn alvast veelbelovend. Na 12 weken onder water tijdens een test in Florida behielden de zonnepanelen met de nieuwe coating bijna 100 procent van hun efficiëntie. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van bestaande methoden.

Er is wel een kanttekening. De coating werkt alleen in zout water. 

Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze Bright-app.