©Disney

Grote klap voor illegale streaming: grootste piraterij-netwerk opgerold

Grote klap voor illegale streaming: grootste piraterij-netwerk van films en tv opgerold

30 augustus om 12:06

De grote filmstudio's zijn succesvol een nieuw offensief begonnen tegen illegale streamingdiensten. Het netwerk achter diensten als Fmovies, Aniwave en meer is in één keer opgerold.

De klap is groot voor de wereld van illegaal streamen en downloaden, want Fmovies zelf was al één van de populairste diensten. Maar die site vormde ook de spil voor veel andere illegale diensten, die nu ook allemaal worden meegesleurd. Namen als Fboxz, Aniwave, Anix.to, AnimeSuge, Zoroxtv, bflixz, flixtorz, movies7 en myflixer – ze zijn allemaal offline gehaald. Bij elkaar opgeteld ging het om "de grootste illegale streaming-operatie ter wereld", zegt belangenorganisatie ACE tegen The Hollywood Reporter.

Het grote piraterij-netwerk opereerde vanuit het Vietnamese Hanoi, en werd opgerold onder druk van dat ACE: de Alliance for Creativity and Entertainment. Die groep van ruim 30 grote entertainmentbedrijven probeert illegaal streamen en downloaden tegen te gaan, en heeft leden als Netflix, Disney, Amazon, Apple, maar ook de BBC en RTL, en anime-diensten als Crunchyroll.

Gigantisch populair, lastig voor entertainmentbedrijven

De nu opgerolde organisatie kreeg alles bij elkaar opgeteld 6,7 miljard bezoeken tussen januari 2023 en juni 2024, volgens ACE. De groep ziet in die bezoeken deels misgelopen inkomsten voor de aangesloten streamingdiensten, tv-zenders en filmproducenten die zijn aangesloten. De voorzitter van ACE, Charles Rivkin noemt de actie "een verbluffende overwinning voor casts, crews, schrijvers, regisseurs, studio's en de creatieve gemeenschap over de hele wereld".

Vietnam is al langer de thuishaven de illegale streaming-industrie. In 2018 werd het populaire 123Movies bijvoorbeeld ook al opgerold in Vietnam. Sommige van de neergehaalde sites melden nu een bericht dat oproept om legale, betaalde diensten te gebruiken, 'om ons respect te tonen voor makers en content-producenten'.

De opkomst van de streamingdiensten zorgde een paar jaar voor een enorme daling in illegaal downloaden. Maar nu de prijzen stijgen en het delen van accounts harder wordt aangepakt, lijkt ook het illegale alternatief weer in populariteit te stijgen.

Meer over piraterij en mis niets met onze Bright-app.