©Unsplash

Google kan horen of je ziek bent met 94% zekerheid

Google kan horen of je ziek bent met 94 procent zekerheid

30 augustus om 16:25
Laatste update: 30 augustus om 18:53

Bij AI en Google denk je vooral aan het genereren van plaatjes, het schrijven van e-mails en het verwijderen van objecten uit foto's, maar het bedrijf is ook druk in de gezondheidszorg. De nieuwste doorbraak in die hoek is dat Google's AI aan je gekuch kan horen of je ziek bent.

Google heeft zijn AI-model getraind met 300 miljoen audioclips vanuit de hele wereld, vol met hoesten, niezen, ademhaling en mensen die hun neus ophalen. Deze clips komen van YouTube-video's en opnames uit een ziekenhuis in Zambia.

De eerste ziekte waar dit AI-model voor gebruikt wordt is tuberculose. In plaats van dat er bloed afgenomen moet worden bij een patiënt, kan er tien seconden gehoest worden in een microfoon. Het AI-model moet dan met 94 procent zekerheid kunnen zeggen of die persoon ziek is.

Verbinding met de cloud nodig

Het AI-model van Google heet HeAR, wat staat voor Health Acoustic Representations. De technologie is nog niet zonder problemen. Zo kan het lastig met achtergrondgeluiden omgaan, en is er nog verbinding met de cloud nodig om de data te verwerken.

Google gebruikt vergelijkbare technologie ook voor andere doeleinden. Zo kan een AI-model autisme in een kind herkennen door het geluid dat een baby maakt.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.