Dit AI-model weet precies welke ziekte je hebt door naar je tong te kijken

©Freepik

AI voorspelt welke ziekte je hebt door je tong te analyseren
14 augustus om 19:00
Laatste update: 14 augustus om 20:00

Onderzoekers hebben een AI-model ontwikkeld dat ziektes kan voorspellen door de kleur van de tong te analyseren. De technologie kan verschillende ziekten diagnosticeren met een nauwkeurigheid van 98 procent.

Het AI-model, geïnspireerd door een 2000 jaar oude praktijk uit de traditionele Chinese geneeskunde, kan ziektes zoals astma, beroerte, bloedarmoede, corona, diabetes, lever- en galblaasaandoeningen, en diverse vaat- en gastro-intestinale problemen voorspellen. 

De kleur, vorm en dikte van de tong kunnen namelijk veel onthullen over je gezondheid. Als je diabetes hebt, kleurt je tong geler dan normaal. Heb je kanker, dan is je tong paars. Een witte tong kan bloedarmoede aantonen, terwijl patiënten met een beroerte of het coronavirus een rode tong hebben.  

Getraind met duizenden afbeeldingen

Om het model te trainen, gebruikten de onderzoekers 5260 afbeeldingen van tongen in verschillende kleuren en lichtomstandigheden. Ze maakten gebruik van zes verschillende machine learning-algoritmen om de AI te leren de juiste diagnoses te stellen.

Daarna werd het systeem getest op afbeeldingen van echte patiënten. De AI kon in zo’n 98 procent van de gevallen de correcte aandoening diagnosticeren. Dat kon de AI in real-time doen. De onderzoekers publiceerden een studie over de technologie in het vakblad Technologies

Een caveat is wel dat er nog altijd bevestiging nodig is door een menselijke arts. Toch menen de onderzoekers dat de technologie wachttijden in ziekenhuizen aanzienlijk kan verkorten. In de toekomst zou de AI ook op smartphones beschikbaar worden, wat het proces nog sneller zou kunnen maken.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met onze nieuwsbrief.