De batterij van een elektrische fiets ontploft niet zomaar in een lift

©Unsplash

Je e-bike-batterij ontploft niet in een lift
1 september om 19:00

In een viral video is te zien hoe een man met een e-bike-batterij in een lift stapt, waarna de accu explodeert. Waar werd gedacht dat dit kwam door elektromagnetisme in een lift, blijkt dit nu een fabeltje te zijn.

Niet iedereen doet het, maar zeker in verband met diefstal is het slim wel te doen: de batterij van een e-bike meenemen in plaats van op de fiets laten zitten. Werk of bezoek je de tiende verdieping van een pand, dan wil je waarschijnlijk de lift nemen. Goed nieuws: dat kan. Een viral video liet mensen anders geloven, maar dat blijkt onzin te zijn.

Geen elektromagnetisch veld

De man uit de video is er slecht aan toe: hij is buiten bewustzijn en heeft overal sporen van brand. Echter, de accu stond niet in brand door  elektromagnetische velden in een lift. De National Fire and Rescue Bureau of China zegt dat het opladen met slechte kwaliteit opladers of het aanpassen van de batterij een reden kan zijn waardoor de batterij explodeerde. Het is niet, zoals sommige mensen stellen, dat de elektro-charge van de batterij de hele lift in één magnetische batterij verandert.

Het verhaal zou heel anders liggen volgens een Chinees artikel: “De man nam de hete batterij mee naar buiten om zijn hitte kwijt te kunnen. Vervolgens explodeerde de batterij. De aanleiding van de brand was een lek van de lithium batterij. Een elektromagnetisch veld kan sowieso alleen ontstaan als er elektrische lading stroomt, dus terwijl een batterij wordt opgeladen. Plus: mocht de man al opladend de lift in stappen (wat niet het geval is), dan zou het magnetische veld zo zwak zijn dat er geen explosie zou volgen.

E-bikebatterij meenemen

Kortom, de batterij die het slachtoffer in zijn handen had, die was sowieso ontploft, omdat er duidelijk iets mis mee was waardoor hij in eerste instantie al zo heet werd. Het is dus veilig om de elektrische batterij van je fiets af te halen en hem eventueel even mee naar binnen te nemen, mocht je bang zijn voor diefstal. Echter, het wordt altijd aangeraden om vooral goedgekeurde opladers te gebruiken, ze niet te laten vallen en weg te houden uit de felle zon.

Volg ons op WhatsApp.