Steeds meer groene stroom ongebruikt: inmiddels genoeg voor alle Nederlandse EV's

©Unsplash

Elektriciteit voor 500.000 auto's bleef ongebruikt door te weinig vraag
2 september om 14:00

Omdat in augustus meer groene elektriciteit werd opgewekt dan we in Nederland zelf nodig hebben én kunnen exporteren, ging in totaal de hoeveelheid stroom verloren waarop in theorie alle 500.000 elektrische auto's in Nederland een half jaar kunnen rijden. Dat meldt het Nationaal Klimaat Platform maandag op basis van cijfers van Energieopwek.nl.

Producenten van wind- en zonne-energie zetten hun windmolens en zonnepanelen uit op het moment er meer stroom wordt geproduceerd dan gebruikt in Nederland. Op zulke momenten valt er namelijk geen geld te verdienen door de elektriciteitsproducenten. Sterker nog: leveren ze toch, dan moeten ze daar juist voor betalen. 

Dit jaar is het al vaker voorgekomen dat er meer aanbod is dan vraag dan in heel 2023. Het ging in totaal om 532 uur, ten opzichte van 445 uur vorig jaar. Volgens het Nationaal Klimaat Platform, dat Energieopwek.nl in het leven riep samen met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie, laat de toenemende groene stroomproductie zien dat er snel meer opslagmogelijkheden moeten komen voor te veel opwekte stroom, zoals megabatterijen. 

Meer duurzame energie dan vorig jaar opgewekt

Hoewel niet alle groene stroom dus de weg naar het stroomnet vond, werd er in augustus procentueel gezien meer duurzame stroom opgewekt dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal was vorige maand 57 procent van alle opgewekte stroom in Nederland hernieuwbaar, ten opzichte van 49 procent vorig jaar. Als wel alle hernieuwbare capaciteit was benut, dan was de productie volgens het Nationaal Klimaat Platform uitgekomen op 65 procent van het totaal.

Onder hernieuwbare energie valt niet alleen stroom uit zonne- en windparken. Ook elektriciteit uit biomassa en waterkrachtcentrales tellen mee. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom die in Nederland wordt opgewekt hernieuwbaar is. 

Lees meer nieuws over groene energie en mis niet met onze nieuwsbrief.