©MAN

Dit wordt de grootste warmtepomp ter wereld

De grootste warmtepomp ter wereld: 'Behalve warmte ook stabielere energieprijzen'

2 september om 23:39
Laatste update: 2 september om 23:50

De Finse hoofdstad Helsinki krijgt de grootste warmtepomp ter wereld. Die gaat 30.000 huizen warm houden, ook in de strenge winter. Doordat de pomp alleen met duurzame energie wordt aangestuurd, wordt de CO2-uitstoot fors verminderd. Maar er zijn ook voordelen voor de klanten, zeggen de betrokken bedrijven.

De warmtepomp krijgt een verwarmingscapaciteit van 20 tot 33 MW, afhankelijk van de luchttemperatuur, wat het de grootste warmtepomp ter wereld maakt. De pomp blijft werken bij temperaturen tot -20 graden Celsius en levert warmte aan 30.000 woningen in de Finse hoofdstad. 

De warmtepomp wordt gemaakt door de Duitse fabrikant MAN Energy en komt te staan bij het Finse energiebedrijf Helen, dat het gaat gebruiken voor stadsverwarming. Het systeem wordt naar verwachting eind 2026 of begin 2027 in gebruik genomen.

Duurzame energie en 'stabiele prijzen'

De oplossing levert een bijdrage aan het doel van Helsinki om in 2030 als stad CO2-neutraal te worden. De elektriciteit voor de warmtepomp wordt verkregen met behulp van zonnepanelen en windmolens. Er wordt ongeveer 26.000 ton CO2-uitstoot bespaard. 

De warmtepomp draagt volgens MAN en Helen ook bij aan 'stabielere energieprijzen voor klanten', omdat de productie eenvoudig kan worden aangepast. Het systeem maakt volgens het bedrijf snelle vermogensbalancering van het elektriciteitsnet mogelijk, wat van pas komt door de schommelingen van zonne-energie en windenergie.

Opvallend aan de oplossing van MAN is het gebruik van CO2 als koelmiddel. Bijzonder is verder dat de warmtepomp van MAN een olievrije motorcompressor gebruikt.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.