Deze slimme pleister meet je gezondheid via zweet

©ShichaoDing

Slimme pleister meet via zweet hoe gezond je bent
13 september om 19:35
Laatste update: 13 september om 19:45

Een pleister om je vinger die continu je gezondheid in de gaten houdt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Klinkt het als toekomstmuziek? Niet voor wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Diego. Zij hebben een vingerpleister ontwikkeld die werkt op je eigen zweet.

De slimme pleister is eigenlijk een dunne, flexibele wikkel die om je vinger past. Het bijzondere is dat deze pleister zichzelf van stroom voorziet door het zweet van je vingertop te gebruiken. Je vingertoppen produceren constant een klein beetje zweet, zelfs als je niets doet.

Dit zweet wordt door de pleister opgezogen en omgezet in elektriciteit. Deze wordt opgeslagen in twee minuscule accu’s. Met de energie kan de pleister allerlei stoffen in het zweet meten, zoals glucose (bloedsuiker), vitamine C, melkzuur en zelfs bepaalde medicijnen.

Waarom is dit zo bijzonder?

Met deze pleister kunnen mensen hun gezondheid voortdurend in de gaten houden, zonder naalden of ingewikkelde apparatuur. Dat kan gewoon tijdens de dagelijkse bezigheden of zelfs tijdens het slapen. Tot nu toe moesten mensen vaak naar een arts of laboratorium voor dit soort metingen. 

De mogelijkheden zijn volgens de ontwikkelaars eindeloos. Denk aan diabetici die hun bloedsuikerspiegel kunnen volgen zonder in hun vinger te prikken, of sporters die hun melkzuurniveau kunnen checken tijdens het trainen. De pleister kan zelfs aangepast worden om andere stoffen te meten, afhankelijk van wat een persoon exact nodig heeft.

Mogelijk ook medicicatie toedienen

Heb je interesse? Dan moet je nog even wachten. De slimme pleister is nog niet te koop. De onderzoekers werken er momenteel aan om het systeem nog verder te verbeteren. Ze kijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om niet alleen op te meten, maar ook medicatie toe te dienen met de pleister.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niet met onze nieuwsbrief.