Wetenschappers laten hydrogel Pong spelen en het wordt er steeds beter in

©Unsplash

Wetenschappers laten hydrogel Pong spelen en het wordt er steeds beter in
23 augustus om 10:59

Er is een nieuwe gamer in het land en het is een zachte, waterige gelsubstantie. Wetenschappers van de Britse University of Reading, hebben een hydrogel via verschillende elektroden de jaren ’70 game Pong laten spelen. Nog opvallender: de gel werd steeds beter in het spel.

The Guardian sprak met dokter Vincent Strong, een van de auteurs van het gepubliceerde onderzoek. Strong beweert absoluut niet dat de hydrogel intelligentie vertoont maar wel dat het een geheugen lijkt te hebben. “En via dat geheugen doet het ervaring op en kan het zijn prestaties verbeteren.” De wetenschapper kijkt of het onderzoek kan helpen met ontwikkelingen in AI-algoritmes, maar ook hoe verbindingen in het menselijk brein worden gemaakt.

Dat de gel Pong kan spelen is voor nu knap genoeg. The Guardian heeft een video waarin je ziet hoe de gel de game precies speelt. Voor de jonkies, Pong is een simpele versie van tafeltennis en was een van de eerste computergames die een wereldwijd succes werd. Twee spelers besturen elk een lijntje aan een zijde van het scherm, dat een padel moet zijn. Een bewegende stip op het scherm is de bal en je moet hem telkens terugkaatsen met je padel. Laat je de bal door dan krijgt de tegenstander een punt.

Gamen in een wafelijzer

De gel speelt het door geperst te worden tussen twee metalen platen, als een soort wafelijzer. Zes paar elektroden geven de gel via schokjes informatie over waar de stip in het veld is en waar de padel precies is. Het geheim is dat de gel geladen ionen bevat, die goed reageren op de schokken. "Na verloop van tijd nemen de ionconcentraties toe op de plaatsen waar de bal het meest is, wat fungeert als een soort spiergeheugen”, legt Strong uit. “Met hogere concentraties zijn er hogere elektrische stroommetingen, en kan de padel nauwkeuriger handelen.” Oftewel, de gel kon steeds langer de bal in het veld houden omdat de ionconcentraties een soort geheugen creëerden.

Echt leren kan de gel niet, volgens het onderzoek. De wetenschappers probeerden de elektroden voor Pong ook op andere manieren uit op de gel, maar via die wegen werd het goedje niet beter in het spel. Bij een echt neuraal systeem kun je informatie op meerdere manieren sturen en kan het daar alsnog van leren.

Blijf op de hoogte en download de Bright-app, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.