©Android

Belangrijke functie van Android gaat op de schop

Deze belangrijke functie van Android gaat veranderen

6 september om 01:20
Laatste update: 6 september om 02:51

Google werkt aan een rigoureus herontwerp van een van de meest gebruikte functies van Android. Daardoor gaan de panelen voor het bekijken van notificaties en snelle instellingen anders werken. Maar er klinkt meteen al kritiek op het uitgelekte ontwerp.

De panelen voor meldingen en quick settings staan momenteel bij elkaar in Android. Als je de statusbalk naar beneden veegt, toont Android je notificaties en vier quick settings-tegels. Doe je dat nogmaals, dan krijg je het hele paneel met snelle instellingen en een paar meldingen. Dat is al ruim drie jaar zo, alhoewel een paar telefoonfabrikanten, zoals Xiaomi, hiervan afwijken.

Google werkt nu aan een volledig herontwerp van de panelen, waarbij ze wel van elkaar gescheiden zijn. Dat ontdekte Android Authority in de nieuwe broncode van Android 15, die deze week is uitgebracht. De nieuwe aanpak is nog geen onderdeel van Android 15, waardoor de verwachting is dat het herontwerp een van de vernieuwingen in Android 16 volgend jaar wordt. 

Met twee vingers

Als je de statusbalk één keer naar beneden veegt, neemt het meldingenpaneel in het nieuwe ontwerp niet meer het hele scherm in beslag maar slechts een kwart. Je ziet dan geen quick settings-tegels meer: de app die je geopend had, vult de rest van het scherm. 

Google heeft een nieuwe manier bedacht om het quick settings-paneel te openen: door de statusbalk met twee vingers naar beneden te trekken. Dat zal even wennen worden voor de gebruikers. Hierdoor kan dit volgens Android Authority de ‘meest controversiële verandering’ worden, omdat je meer moeite moet doen om de quick settings-tegels te krijgen. Die tegels zijn overigens ook wat kleiner gemaakt, zodat er meer op het scherm passen. 

Android 15 

De broncode wijst erop dat Google aan dit herontwerp werkt, maar het toont ook dat er nog veel werk verricht moet worden, omdat er nog meerdere zaken ontbreken. Daardoor zou deze verandering pas onderdeel van Android 16 kunnen worden, dat in het najaar van 2025 wordt verwacht. Afhankelijk van de feedback van gebruikers zou Google alsnog kunnen beslissen om van de verandering af te zien.

Eerder deze week bracht Google de Android 15-broncode uit voor ontwikkelaars. Android 15 verschijnt over een paar weken als eerste op de Google Pixel-telefoons en in de maanden daarna op de smartphones van andere merken, zoals Samsung, Motorola en OnePlus.

Lees meer nieuws over Android en ontvang onze updates via het Bright WhatsApp-kanaal.