Android 15 is verschenen: deze handige functies komen naar je telefoon

©Android

Android 15 is uitgebracht: deze nieuwe functies komen naar je mobiel
3 september om 21:37
Laatste update: 3 september om 22:01

Google heeft Android 15 vandaag officieel uitgebracht. Gebruikers van Pixel-telefoons kunnen de grote update over een paar weken verwachten. Later in het najaar zijn de smartphones van andere merken, zoals Samsung, Motorola, Xiaomi, Nothing en OnePlus, aan de beurt.

Na maandenlang testen heeft Google de release van Android 15 vanavond uitgebracht voor ontwikkelaars. Het bedrijf heeft de broncode beschikbaar gemaakt via het Android Open Source Project (AOSP). De ondersteuning voor de Google Pixel-telefoons volgt in de komende weken. Hoewel grote veranderingen niet direct zichtbaar zijn, brengt Android 15 wel degelijk interessante vernieuwingen met zich mee.

Inloggen met één tik

Zo introduceert Android een functie waarmee je met één tik kunt inloggen op websites en apps, zonder wachtwoord. Ook wordt het mogelijk om de toegang tot bepaalde apps te beperken, wat handig kan zijn voor ouders die het telefoongebruik van hun kinderen willen reguleren.

Slimme schermlezer

Een andere opvallende toevoeging is de integratie van kunstmatige intelligentie in TalkBack, de schermlezer van Android. Deze functie kan afbeeldingen beschrijven, wat vooral handig is voor slechtziende gebruikers.

Daarnaast krijgt de zoekfunctie 'Circle to Search' een muziekherkenningsoptie, vergelijkbaar met de app Shazam. Hiermee kun je eenvoudig liedjes identificeren die je om je heen hoort.

Aardbevingen

Google breidt ook het aardbevingswaarschuwingssysteem uit. Voorheen was dit alleen beschikbaar in enkele Amerikaanse staten, maar nu wordt het uitgerold in het hele land en zes overzeese gebieden. Het systeem maakt gebruik van de bewegingssensoren in Android-telefoons om trillingen te detecteren en gebruikers te waarschuwen bij mogelijke aardbevingen. Wanneer deze functie naar Nederland komt, is niet bekend. 

Voorleesfunctie in Chrome

Tot slot kunnen Android-ontwikkelaars binnenkort genieten van een betere voorleesfunctie in de Chrome-browser en komen er offline kaarten in Wear OS 5, het besturingssysteem voor smartwatches.

Lees meer over Android, of blijft op de hoogte via de Android-app van Bright.