©X/Dave Burke

Google onthult standbeeld Android 15

Nu is Android 15 pas echt tastbaar: Google onthult standbeeld

5 september om 10:28

Google heeft een standbeeld gepresenteerd ter ere van de nieuwe versie van Android. Android 15 draagt achter de schermen de naam Vanilla Ice Cream. Al sinds de eerste versie van het besturingssysteem worden codenamen ervoor vernoemd naar toetjes.

Het nieuwe standbeeld staat in Mountain View te Californië. Te zien is The Bot zittend op een bankje. In zijn 'linkerhand' houdt hij een vanille-ijsje vast. Het standbeeld is, in tegenstelling tot eerdere standbeelden van Android-versies, alleen voor werknemers van Google te zien, meldt 9to5Google.

Google presenteert ieder jaar een standbeeld ter ere van de interne codenaam van een nieuwe versie van Android. De interne codenaam wordt naar buiten toe niet meer gebruikt, wat vroeger nog wel gebeurde. Eerdere Android-versies droegen onder meer de namen Gingerbread, Donut, Cupcake en Jelly Bean. Het is niet voor het eerst dat een ijsje de weg vindt naar de naam van een Android-versie. Android 4.0 uit 2011 droeg de naam Ice Cream Sandwich.

Android 15 over paar weken beschikbaar

Android 15 is deze week officieel uitgebracht. Gebruikers van Googles Pixel-telefoons kunnen de update over een paar weken verwachten. In de nieuwe versie kunnen gebruikers onder meer inloggen met één tik op websites en apps, zonder wachtwoord. Ook kan een slimme schermlezer gebruikt worden. Daarnaast wordt onder meer het aardbevingswaarschuwingssysteem van Google uitgebracht.

Pixel-gebruikers krijgen altijd als eerste de nieuwe versie van Android. Later dit najaar zijn ook mensen met een Android-smartphone van andere merken, zoals Samsung en OnePlus, aan de beurt. Wel moet je daarvoor natuurlijk over een toestel beschikken waarvoor de nieuwe software beschikbaar komt.

Lees meer nieuws over Android en mis niets met onze nieuwsbrief.