©Apple

Dit verwachten we wel én niet tijdens de Apple-presentatie op maandag

Dit verwachten we wel én niet tijdens de Apple-presentatie op maandag

6 september om 17:01
Laatste update: 6 september om 17:02

Maandagavond houdt Apple zijn jaarlijkse september-evenement. Nieuwe iPhones zijn inmiddels wel een gegeven, nieuwe Apple Watches ook, maar verder? We zetten de laatste verwachtingen op een rij.

Apple onthult maandag naar verwachting de nieuwe iPhone 16-lijn. De geruchten zijn al een aantal maanden hetzelfde: we hebben ze in deze video ook op een rijtje gezet. Heel kort samengevat: we verwachten weer vier nieuwe iPhones – twee 'gewone', twee Pro's. Alle vier hebben ze nieuwe chips, geschikt voor AI, de Pro's zijn wel alsnog sneller. Ook zijn de Pro-modellen dit jaar ietsjes groter dan de reguliere iPhones, en hebben ze een nieuwe capture-knop aan de zijkant om de verbeterde camera mee te starten en te bedienen. Die knop is zelfs al uitgelekt in nieuwe hoesjes.

Ook wel zeker: Watches en AirPods

Verder ook wel een gegeven: nieuwe Apple Watches. De reguliere modellen zijn dit jaar toe aan Series 10, maar het blijft onduidelijk of we voor de gelegenheid een totaal vernieuwd uiterlijk krijgen. Sommigen spreken van een 'merkbaar dunnere' kast, andere geruchten wijzen op een groter scherm. Maar groeien de schermpjes binnen de bestaande fysieke formaten – door dunnere schermranden – of worden de kasten ook echt groter?

Sommige geruchten wijzen inderdaad op grotere kasten, waarmee het kleine 41 mm-model zou komen te vervallen. Dat is toch lastig te geloven, omdat juist dat formaat populair is onder iedereen die liever geen enorme smartwatch draagt. De Apple Watch Ultra 3 wordt naar verluidt uiterlijk weinig vernieuwd, met eventueel dit keer een zwarte of donkerdere variant. Een nieuwe slaapapneu-functie zou mogelijk pas in een latere update aan de nieuwe watches worden toegevoegd. Verder zou eventueel een vernieuwde Apple Watch SE zijn opwachting maken, met een plastic behuizing.

Nieuwe AirPods zouden ook onthuld worden. Het zou gaan om de vierde generatie van de reguliere AirPods. Die zouden dit keer in twee uitvoeringen verschijnen: een duurdere met voor het eerst noise cancellation, en een reguliere model zonder. Ook krijgen de doosjes dan usb-c, en zou het duurdere model net als de AirPods Pro 2 een speakertje in het doosje hebben, voor makkelijkere vindbaarheid via Find My.

Waarschijnlijk pas later: Macs, iPads en meer

Volgens geruchten komt Apple ook met vernieuwde versies van de reguliere iPad en de iPad mini. Het zou kunnen dat die maandag getoond worden, maar vermoedelijk schuift dat een maandje op naar oktober. Vaak grijpt Apple voor zulk soort onthullingen geen groot event aan, maar een video of een persbericht.

Een Apple Watch SE zit ook in de pijplijn, maar komt waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar. En een vernieuwde lijn Macs met M4-chip wordt vervolgens in november verwacht. Het zou daarbij gaan om een instap-model van de 14-inch MacBook Pro met M4-chip en de vernieuwde 14- en 16-inch MacBook Pro met keuze uit M4 Pro- of M4 Max-chip. Ook de iMac wordt vernieuwd met M4-chip, en de Mac mini krijgt keuze uit de gewone M4 of de M4 Pro.

En nieuwe HomePods dan? Er zijn al langer geruchten over een HomePod met scherm, als een soort van hub voor het huis. Dat model wordt op z'n vroegst pas volgend jaar verwacht. En geruchten rond een HomePod mini 2 zijn zeer schaars, los van een claim van analist Ming-Chi Kuo begin vorig jaar dat een nieuwe HomePod mini eind dit 2024 zou verschijnen.

Als laatste AirPods dan. De geruchten rond de AirPods Pro 3 wijzen naar volgend jaar. Maar hoe zit het met de AirPods Max 2? Nou, dat is ingewikkeld. Sommige geruchten wijzen op een licht geüpdate versie van het huidige model, waarbij alleen de Lightning-poort voor usb-c vervangen wordt om aan de EU-eisen te voldoen.

Andere geruchten wijzen echter op een exemplaar met meer vernieuwingen zoals de H2-chip die ook in de AirPods Pro 2 zit. Dat zou een verbeterd geluid opleveren, sterkere active noise cancellation en de Adaptive Audio-functie, waarbij de AirPods dynamisch wisselen tussen de transparantie-modus en ruizonderdrukking op basis van het omgevingsgeluid.

Samenvattend

De iPhone 16-lijn, nieuwe Apple Watches zijn zo goed als zeker, net als nieuwe AirPods. Vernieuwde iPads volgen waarschijnlijk volgende maand pas. Een vernieuwde AirPods Max-koptelefoon zou een verrassing kunnen zijn.

Het Apple-evenement start maandag 9 september om 19 uur Nederlandse tijd. Bright is erbij, maar iedereen kan online volgen via de site van Apple, de Apple TV-app en het YouTube-kanaal van Apple. Op Bright.nl is direct na de presentatie een livestream te zien, waarin we de nieuwste onthullingen bespreken. Hou Bright.nl en onze sociale media in de gaten als je wil meekijken.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.