©Freepik

Zo laat WhatsApp je chatten met gebruikers van andere apps

WhatsApp onthult: zo kun je chatten met gebruikers van andere apps

6 september om 23:51
Laatste update: 7 september om 00:10

WhatsApp laat je binnenkort chatten met gebruikers van andere berichtendiensten. Nu is duidelijk hoe die nieuwe functie er precies in WhatsApp uit zal zien.

Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, heeft onthuld hoe de chats van apps van derden in zowel WhatsApp als Messenger eruit gaan zien. Europese gebruikers kunnen de nieuwe functie binnenkort verwachten. WhatsApp is vanwege EU-regels verplicht dit aan te bieden. Je moet eerst zelf toestemming geven om de berichten van andere apps te ontvangen. Je kunt dan binnen WhatsApp berichten uitwisselen met gebruikers van bijvoorbeeld Google Messages, Telegram en Signal.

Tussen je WhatsApp-berichten, of juist niet

Je krijgt de keuze om de chats van apps van derden in je normale inbox tussen de WhatsApp-berichten te ontvangen, of ze gescheiden te houden. In dat laatste geval staan de berichten in een apart mapje. Ook krijg je een melding elke keer als er een nieuwe externe chatdienst is toegevoegd die je aan WhatsApp kunt koppelen. 

Meta vindt dat het 'een stap verder is gegaan dan de basisfuncties', die vereist zijn volgens de EU-regels DMA. Zo kun je bij chats van gebruikers van andere apps ook leesbevestigingen zien en kun je reactie-emoji achterlaten. Bovendien ondersteunt Meta de indicatie dat een gebruiker aan het typen is.

WhatsApp-groepen en bellen

Volgend jaar komt er de mogelijkheid bij om gebruikers van andere chatapps aan WhatsApp-groepen toe te voegen. In 2027 volgt dan ook nog ondersteuning voor videogesprekken en spraakoproepen met apps van derden.

De externe partijen moeten het Signal-protocol gebruiken, een encryptieprotocol dat wordt gebruikt voor veilige communicatie met end-to-end encryptie. Dat is een methode voor het versleutelen van communicatie, waarbij de inhoud van berichten alleen kan worden gelezen door de verzender en de ontvanger, zonder dat tussenliggende partijen de inhoud kunnen ontcijferen.

Wanneer kun je het gebruiken?

Hoewel WhatsApp vandaag meer details over de nieuwe functie heeft vrijgegeven, is het nog niet bekend wanneer gebruikers er zelf mee aan de slag kunnen. Het wachten is volgens Meta op de eerste berichtendiensten die 'de benodigde technologie hebben getest en gelanceerd om de functie op een veilige manier te gebruiken'. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt en welke diensten als eerste beschikbaar zijn.

Volg het tech-nieuws met ons Bright WhatsApp-kanaal.