©Unsplash

Nederlands HomeComputerMuseum ziet Kickstarter-campagne mislukken

Geen succesvolle Kickstarter-campagne voor het Nederlandse HomeComputerMuseum

7 september om 19:50

In Helmond is er een museum waar je allemaal oude gameconsoles kunt vinden: het HomeComputerMuseum. Een viering van nostalgie, al heeft het nu een niet zo feestelijke mededeling. De Kickstarter-campagne die het had opgezet wist niet het doel van 50.000 euro te bereiken. 

Het geld was bedoeld om meerdere moderniseringen door te voeren aan het museum. Eén belangrijke is het aanschaffen van slimme stopcontacten waardoor alle computers met één druk op de knop kunnen worden uitgeschakeld (of beter nog: met een tijdsschakelaar). Ook zou de elektriciteit in het pand moeten worden vernieuwd en is er de wens om camera’s op te hangen. Het wil namelijk graag groeien: waar het nu jaarlijks 5.000 bezoekers verwelkomt, wil het eigenlijk groeien naar 10.000 bezoekers.

Kickstarter-campagne

Veel mensen steunden het initiatief en hebben geld toegezegd via de campagne: 284 donateurs wisten samen 19.281 euro in de pot te doen. Bij lange na niet het gewenste bedrag, maar wel een hart onder de riem van het retromuseum. De professionalisering die het door wil voeren is hierdoor minder makkelijk te bereiken. 

Niet dat het alleen slecht nieuws is voor het museum: het is ondanks de mislukte crowdfunding alsnog van plan om de vernieuwingen door te voeren. Het zal alleen meer tijd in beslag nemen. Ook moet het afwachten of het mogelijk een subsidie krijgt van gemeente Helmond: de gemeente geeft al structureel 75.000 euro per jaar aan het museum. Het museum is voor twintig procent afhankelijk van subsidies.

HomeComputerMuseum

Misschien zou het HomeComputerMuseum een smarthomebedrijf kunnen aanschrijven om te helpen en het proces alsnog te bespoedigen. In ieder geval heeft het niet behalen van de Kickstarter-campagne geen directe gevolgen voor de toekomst van het museum en is het gewoon te bezoeken. Een kaartje kost 10,24 euro per persoon en het is mogelijk om voor 128 euro per jaar een computer te adopteren, waarbij je naam bij een computer komt te staan en deze dankzij jouw steun van verse condensatoren kan worden voorzien. Je kunt zelfs te allen tijde informatie hoe het met ‘je’ computer is.

Eerder deze week was er ook al minder nieuws uit de hoek van Nederlandse game-initiatieven: de Dutch Game Garden sluit zijn deuren.

Lees meer over games, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.