AirPods Pro 2 krijgt een handige gehoortest: zo werkt het

© Airpods

AirPods Pro 2 krijgt deze handige nieuwe functie
9 september om 21:56

Naast de nieuwe AirPods 4 heeft Apple vanavond ook een nieuwe functie voor de AirPods Pro 2 aangekondigd. De oordoppen geven binnenkort inzicht in de staat van je gehoor.

Met een nieuwe app Gehoorbescherming speelt Apple in op een wereldwijd probleem waar meer dan 1 miljard mensen last van hebben. Maar liefst 75 procent van de mensen met gehoorproblemen is zich daar niet van bewust – en daar wil Apple verandering in brengen door dit nauwkeurig te meten. Dankzij deze nieuwe AirPods Pro-functie zou het zomaar kunnen dat zowel jij als je grootouders straks dezelfde oordopjes dragen.

Via een update zal deze nieuwe functie automatisch worden ingeschakeld op je AirPods Pro 2. Het doel van deze functie is gehoorschade te voorkomen, je bewust te maken van mogelijke schadelijke geluiden en hulp te bieden wanneer dat nodig is. Zo zou je je oren beter moeten kunnen beschermen.

Gehoorschade voorkomen

Om gehoorschade te voorkomen, luisteren Apple's oordopjes mee met je omgeving, of beter gezegd, naar het volume ervan. Met behulp van machine learning wordt het inkomende geluid gedempt. Denk aan een luid concert of wanneer je zelf even flink op dat drumstel wil slaan, zonder de nadelige effecten voor je gehoor te ervaren.

Wanneer Apple vermoedt dat je problemen met je gehoor ondervindt, kun je de AirPods vragen een klinische gehoortest af te nemen. Na vijf minuten krijg je inzicht in de staat van je gehoor en of je mogelijk gehoorschade hebt opgelopen. De resultaten van deze test worden opgeslagen in de Gezondheid-app, die je vervolgens kunt delen met een gehoorspecialist.

Modus om ze als hoortoestel te gebruiken

Wanneer is vastgesteld dat je ondersteuning nodig hebt voor je gehoor, kunnen de AirPods Pro 2 effectief helpen. Bijvoorbeeld door stemmen van anderen iets luider te maken, zodat je ze beter kunt verstaan. Je gehoorprofiel wordt bovendien gesynchroniseerd op al je Apple-apparaten, waardoor het volume en andere geluidseigenschappen automatisch worden aangepast.

Apple lanceert later dit jaar ook een hoortoestelmodus van 'klinische kwaliteit' voor de AirPods Pro 2.

Honderd landen

Op het moment van schrijven moet deze functionaliteit nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA en andere regelgevende instanties. De verwachting is dat de goedkeuring er komt. Apple heeft al laten weten dat de functie in meer dan 100 landen beschikbaar zal zijn. Hoewel het om een software-update voor de oordopjes gaat, zou het kunnen dat verbinding met een iPhone of iPad vereist is. De nieuwe functie wordt in ieder geval later dit jaar verwacht.

Meer nieuws van Apple

Apple kondigde vanavond ook deze producten aan: de iPhone 16 Pro, iPhone 16, AirPods 4 en Apple Watch Series 10.

Volg meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.