PlayStation onthult krachtigere PS5 Pro, helaas ook flink duurder dan de PS5

©Sony

PlayStation onthult krachtigere PS5 Pro, helaas ook flink duurder dan de PS5
10 september om 17:21

Na een lange reeks geruchten heeft Sony officieel de PlayStation 5 Pro onthuld. De krachtigere versie van de PS5 belooft games ofwel met mooiere graphics te draaien, of soepeler met dezelfde graphics als de normale PS5. Goedkoop is 'ie niet: 799,99 euro.

De normale PlayStation 5 wordt in november vier jaar oud. Tussendoor kwam wel een licht afgeslankt model op de markt, maar die is nog steeds even krachtig. Dit nieuwe model is krachtiger, zoals de PS4 Pro dat in 2016 ook al eens deed ten opzichte van de PS4. Dat gebeurde al drie jaar na de introductie van de PS4, eind 2013.

Meer power en AI

De PS5 Pro is op drie manieren krachtiger dan de normale PS5. De grafische processor is 67 procent groter, de ray-tracing is geavanceerder en er wordt gebruikgemaakt van AI om beelden te upscalen. Dat zorgt alles bij elkaar voor een 45 procent snellere rendering van games. Dat zorgt ervoor dat spelers met een Pro niet meer hoeven te kiezen tussen Fidelity en Performance: games op de PS5 Pro kunnen draaien met zelfs meer detail dan op de normale PS5, en alsnog met 60 beeldjes per seconde. De PS5 moet bij de mooiste graphics bij de meeste games terugschakelen naar 30 beeldjes per seconde.

Games zullen standaard door de PS5 Pro op zijn best worden afgedaan, maar ontwikkelaars kunnen ook een 'Enhanced'-label verdienen. Dat betekent dat die games actief gebruikmaken van alle kracht van de Pro. Dat label komt via een update al naar games de volgende games: Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant en The Last of Us Part II Remastered.

Behoorlijk aan de prijs

Die extra kracht is niet gratis: de PlayStation 5 Pro kost 799,99 euro, en dat is zonder discdrive. Die kan los worden gekocht voor 119,99 euro. Dat komt dus op een totaal van 920 euro voor een PS5 Pro waarvan je de games wil kunnen doorverkopen. Ter vergelijking: de normale PS5 kost momenteel 449 euro zonder disc, en 539 euro met discdrive.

De PS5 Pro lijkt qua uiterlijk verder behoorlijk op de normale PS5, maar met een opvallende zwarte band diagonaal over de zijkant. De PlayStation 5 Pro is vanaf 7 november beschikbaar, en kan vanaf 26 september worden vooruitbesteld.

Meer PlayStation en mis niets met onze Bright-app.