De fysieke cameraknop wordt weer hip omdat Apple het kopieert en beter maakt

©Apple

De fysieke cameraknop wordt weer hip omdat Apple het kopieert en beter maakt
11 september om 14:24
Laatste update: 11 september om 14:32

De tijd van verrassingen tijdens een productpresentatie ligt al heel lang achter ons. Ook Apple weet ons  niet te verrassen, al lijken ze dat ze wel te zijn wanneer ze een zwarte smartwatch lanceren. Toch heeft de iPhone 16 zo maar een nieuwe knop gekregen.

Deze ‘dedicated camerabutton’ maakt het maken van een foto of een video nog makkelijker en vooral sneller. Omdat je niet op het scherm hoeft te tappen en je vinger of duim boven op deze nieuwe knop ligt.

Een dergelijke knop op een smartphone is niet nieuw. Sony heeft al heel lang een dergelijke knop op zijn toestellen. Dat is volkomen logisch omdat het merk zich tegenwoordig zijn smartphones een focus op  fotografie geeft. Behalve Sony hebben een aantal rugged smartphones merken een cameraknop. Deze zit daar omdat dergelijke toestellen onder extreme omstandigheden moeten werken en dan is een knop handiger dan een virtuele knop op een beeldscherm.

Verder zien we geen merken die deze fysieke cameraknop gebruiken op hun toestellen. Ook dat is logisch, want waarom zou je een extra onderdeel toevoegen aan je product wanneer je juist van de knoppen af wil. Toch zal dit waarschijnlijk snel veranderen.

Return of the button

Apple zal niet zo snel nieuwe functionaliteiten die op het Android platform gewoon zijn implementeren. Ze hebben een bewezen strategie van afwachten om te zien hoe een dergelijke nieuwigheid zich ontwikkelt. Is het bruikbaar dan pakken ze het op en, eerlijk is eerlijk, brengen het in doorontwikkelde vorm op de markt.

Hetzelfde zien we met de ‘dedicated camerabutton’. Dat is niet zomaar een aan/uit knop want je er kunt er meerdere handelingen mee verrichten. De knop is namelijk aanraakgevoelig waardoor je er ook de zoom mee kunt bedienen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik verwacht dat de ervaring heel erg goed zal zijn, dit kun je namelijk wel aan Apple overlaten.

We kunnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat andere merken weer toestellen met een dergelijke knop uitbrengen. Deze website weet al dat de nog te lanceren Nubia Z70 Ultra een ‘meer realistische cameraknop zal krijgen’. Ook zal OPPO zijn Find 8 smartphone gaan uitrusten met een fysieke cameraknop. Het ligt ook wel in de lijn van de verwachtingen dat er meer modellen uitkomen met een dergelijke knop. Veel merken, ik zal niet zeggen welke, kijken graag 'af' bij de trendsetter die Apple is.

Lees hier meer over de iPhone 16 en abonneer je op de nieuwsbrief