Ikea volgt Philips Hue met deze belangrijke smart home-update

©IKEA

Ikea geeft zijn smart home-hub een handige update
11 september om 19:29
Laatste update: 11 september om 19:51

Beter laat dan nooit: twee jaar na de aankondiging heeft Ikea vandaag officieel de ondersteuning van het handige Matter-protocol aan zijn smart home-hub Dirigera toegevoegd. 

Ikea heeft vandaag aangekondigd dat de Dirigera-hub met een nieuwe update officieel Matter-ondersteuning heeft gekregen. Met de Matter-support kan de Dirigera fungeren als brug tussen Ikea's smart home-apparaten en andere systemen met Matter-ondersteuning. Alle slimme apparaten van Ikea die het Zigbee-protocol gebruiken kunnen met Matter-netwerken werken.

Hubs en bridges

Philips Hue kwam vorig jaar met een update van zijn Hue Bridge met ondersteuning voor de universele smart home-standaard. Sommige andere fabrikanten, zoals Aqara, hebben Matter wel volledig omarmd en verkopen native Matter-apparaten, die geen losse bridges of hubs nodig hebben. Maar grote partijen als Ikea en Philips Hue doen dat dus nog niet. 

Ikea-topman Damir Smrkovic noemt de Matter-ondersteuning op Dirigera 'een belangrijke stap naar het creëren van een naadlozere en interoperabele smart home-ervaring'. "Gebruikers hoeven zich geen zorgen meer te maken over compatibiliteit: alles werkt gewoon samen, eenvoudig en efficiënt," aldus Smrkovic.

Slimme lampen en speakers

De smart home-hubs van de Zweedse woonwinkelketen hebben altijd aangepaste integraties gehad voor communicatie met producten van Apple, Google en Amazon. Onder de Ikea-apparaten die ondersteund worden door het Matter-protocol zijn onder meer slimme lampen, speakers, luchtreinigers, afstandsbedieningen en sensoren.  

Lees meer over smart home en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.