Tweede Kamer houdt vast aan wet alléén voor fatbikes: 'Dit is meteen achterhaald'

©StoerBikes

Tweede Kamer wil regels alleen voor fatbikes er doordrukken
11 september om 23:56
Laatste update: 12 september om 00:07

De Tweede Kamer houdt voet bij stuk en wil dat er strenge regels komen die alleen voor fatbikes gelden. Dit ondanks dat een onderscheid tussen een fatbike en een elektrische fiets juridisch lastig is en in de praktijk weinig zou oplossen. "Binnen een maand is dit ineffectief", vindt minister Barry Madlener.

Na dagenlang debatteren zeiden Kamerleden van de VVD, NSC en PVV vanavond in een debat er nog altijd 'niets van te begrijpen'. Ze willen dat er een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes komt. Maar minister Barry Madlener van Infrastructuur probeerde de afgelopen dagen duidelijk te maken dat zo'n onderscheid tussen een fatbike en een elektrische fiets slechst zal leiden tot een nieuw 'kat- en muisspel’: fabrikanten kunnen met kleine aanpassingen aan de e-bikes deze fatbike-wet weer omzeilen. "Dat lijkt me niet wenselijk", aldus de bewindsman.

Minimumleeftijd voor alle e-bikes?

Madlener kwam daarom met een 'handreiking' aan de Tweede Kamer die juridisch wél mogelijk is: een minimumleeftijd van 14 jaar voor alle elektrische fietsen en een helmplicht voor alle e-bike-bestuurders van 14 tot 18 jaar. Met zo'n regel zou worden voorkomen dat de politie straks op straat banddiktes staat te meten en zadels moet gaan keuren om vast te stellen of het een fatbike of een normale e-bike is. Maar VVD, NSC en PVV wezen dit voorstel af en blijven bij hun plan.

De kwestie is overigens vrij simpel: een fatbike is volgens de EU-regelgeving gewoon een elektrische fiets. Vandaar dat de minister geen onderscheid tussen type fietsen wil maken. VVD, NSC en PVV willen wel een onderscheid maken tussen fatbikes en andere e-bikes, onder meer op basis van de banden, het gewicht en het type zadel.

Meteen achterhaald

Madlener herhaalde nog maar eens dat zo’n regel vrijwel meteen achterhaald zal zijn. Fabrikanten hebben al gezegd de fietsen te gaan aanpassen, zodat ze volgens de wet geen fatbikes meer zijn. "Dan heb je opeens weer een e-bike met dunne banden en een verstelbaar zadel", legde Madlener uit.

Het kwartje viel niet bij de Kamerleden. "Nu vraagt de Kamer wat en dan zegt de minister: dat doe ik niet, dat wil ik niet. Ik begrijp er helemaal niets meer van", zei PVV-Kamerlid Hidde Heutink. "Waar een wil is, is een weg", reageerde Olger van Dijk (NSC).

Stemming over twee weken

De Tweede Kamer stemt over twee weken over de plannen. De kans is groot dat de motie wordt aangenomen. Madlener ziet de bui al hangen: "Ik heb grote bezwaren om een wet te maken die na een maand al niet meer effectief is."

Lees meer over fatbikes en blijf op de hoogte met onze app.