©Zonneplan

Liander en Zonneplan zetten zonnepanelen aan en uit tegen stroom-files

Liander en Zonneplan zetten zonnepanelen en thuisbatterijen aan en uit om overvol stroomnet op te lossen

12 september om 11:35
Laatste update: 12 september om 11:41

Energiebedrijf Zonneplan en netbeheerder Liander gaan met een praktijktest kijken of ze de filevorming op het stroomnet kunnen oplossen of verlichten door het automatisch aansturen van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen.

De praktijktest start deze maand in Arnhem in loopt tot en met november, melden Liander en Zonneplan. Het doel is om netcongestie op te lossen: het grootste huidige probleem op het stroomnet is dat de vraag en het aanbod niet meer altijd op elkaar aansluiten. Door alle zonnepanelen is er in de zomermaanden 's middags een overschot aan stroom, terwijl er 's avonds juist vaak een piek is in de vraag.

De oplossing klinkt in theorie simpel: vang dat stroom-overschot in de piekuren op, en gebruik het de daluren. Dat is dan ook de theorie achter het Powerplay-platform van Zonneplan, waar onder meer de thuisbatterijen van het bedrijf op draaien. En dat Powerplay-platform is de spil van de test met Liander. In de Arnhemse Burgemeesterswijk en Hoogkamp, waar de pilot plaatsvindt, hebben relatief veel bewoners een door Zonneplan aanstuurbare thuisbatterij of zonnepanelen.

Compensatie als het tegenvalt

Bij die huishoudens wordt de komende tijd alles door Powerplay geregeld. Zonnepanelen gaan uit als de druk op het net te groot is, thuisbatterijen en laadpalen gaan dan juist aan om de druk te verlichten. En Liander compenseert zijn beurt eventuele misgelopen inkomsten van de deelnemende huishoudens als achteraf blijkt dat het toch voordeliger was geweest om de panelen bijvoorbeeld aan te laten staan, of de laadpaal uit.

"Er wordt vaak gesproken van een ‘overvol elektriciteitsnet’, maar in de praktijk is het net in de woonwijk maar op een paar piekmomenten vol. Als we die momenten slim kunnen ontzien, kunnen we ook met het huidige elektriciteitsnet snel stappen zetten in de energietransitie", aldus Gilbert de Graaf, directeur marktdiensten bij Liander. "Inzet van dergelijke slimme oplossingen betekent ook dat op sommige plaatsen het elektriciteitsnet minder snel uitgebreid hoeft te worden."

Steeds meer van dit soort proeven

Na afronding van de pilot evalueren Zonneplan en Liander de resultaten en bepalen zij de verdere stappen voor uitrol in andere wijken en regio’s. Een vergelijkbare proef wordt gehouden door energiebedrijf Eneco en thuisbatterijmerk Sessy. Ook daar is de insteek om het huidige stroomnet te verlichten.

Dit soort pragmatische oplossingen zijn nodig, want het verzwaren van het hele Nederlandse stroomnet is duur en tijdrovend. Eerder dit jaar waarschuwde netbeheerder Alliander dat Nederland de komende tien jaar last zal blijven hebben van een overvol stroomnet.

Meer energietransitie en mis niets met onze Bright-app.