©AirPods

AirPods mogen nu als gehoorapparaat gebruikt worden

AirPods Pro nu officieel goedgekeurd als gehoorapparaat

12 september om 20:16

Apple voegde tot nu toe vooral veel gezondheidsfuncties toe aan de Apple Watch, maar de volgende stap is om ook de AirPods daarvan te voorzien. Apple mag nu de AirPods Pro 2 als gehoorapparaat inzetten. Hiervoor heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA na een klinisch onderzoek groen licht gegeven.

De FDA heeft de Apple-update voor de gehoortoestelfunctie vandaag goedgekeurd, waardoor de iPhone-maker kan zeggen dat de AirPods Pro 2 een gehoorapparaat van klinische kwaliteit zijn. Bij een test met 118 proefpersonen die lichte tot matige gehoorschade hadden, werden geen problemen gevonden. Volgens de FDA is de AirPods Pro 2 daarmee in de VS het eerste gehoorapparaat dat vrij verkrijgbaar is in winkels. Het wachten is nog op goedkeuring door Europese toezichthouders.

AirPods voorkomen ook gehoorschade

Dit is niet de enige nieuwe functie die dit najaar naar de AirPods Pro 2 komt. Er komt namelijk ook een gehoorbeschermingsmodus die je oren beschermt als je bij bijvoorbeeld een concert bent. De AirPods dempen dan het geluid om gehoorschade te voorkomen, maar zorgen er tegelijk voor dat het geluid nog wel mooi klinkt. Die functie is een mooie uitbreiding van de al aanwezige melding als je te lang wordt blootgesteld aan te hard geluid.

Ten slotte kan je met de oordopjes ook een gehoortest doen om te zien hoe het met je gehoor gesteld is. Je hoort dan een piep en moet op het scherm van je iPhone tikken als je ze kan horen. Als je de test hebt gedaan passen de AirPods automatisch het geluid aan zodat het geluid wat harder wordt op frequenties die je niet goed meer kan horen.

Goedkoop gehoorapparaat

Daarmee zet Apple misschien wel voor het eerst een goedkoop product op de markt als je het vergelijkt met de concurrentie. Een gehoorapparaat kost volgens Independer namelijk tussen de 500 en 2000 euro.

De AirPods Pro 2e generatie kost 279 euro. Bovendien heb je dan ook gewoon een mooie set draadloze oordoppen in huis om muziek mee te luisteren. De functie is overigens nog niet direct beschikbaar, maar wordt ergens deze herfst beschikbaar via een update.   

Lees meer over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.