©Proto Inc.

Je volgende dokter is mogelijk een hologram

Je volgende dokter is mogelijk een hologram

17 september om 13:48

Kankerpatiënten in de Verenigde Staten kunnen bij hun volgende afspraak tegenover een hologram van een dokter komen te zitten.

Mogelijk ken je de naam Portl nog. Zo heette het Amerikaanse bedrijf dat alweer drie jaar geleden een box introduceerde, waarmee iemand levensgroot als hologram aan de andere kant van de wereld kan verschijnen. Inmiddels heet het bedrijf Proto en wordt de technologie in de praktijk gebruikt: in de gezondheidszorg.

Specifiek in de stad Memphis bij de West Cancer Center. Het moet doktersbezoeken voor mensen uit afgelegen stadjes makkelijker maken. Op deze manier hoeven patiënten minder ver te rijden, en voelt het gesprek persoonlijker dan via het schermpje van een smartphone.

Door de realistische belichting van de hologram, lijkt het alsof de dokter daadwerkelijk tegenover je zit. Toch kan het ook andersom. Website Fast Company meldt dat in India een kliniek juist geïnteresseerd is om patiënten via hologram naar specialisten te sturen voor diagnoses.

AI

Proto werkt aan AI-technologie om de mogelijkheden van de hologrammen verder uit te breiden, om zo de gezondheidszorg nog toegankelijker te maken. Zo moet het in de toekomst mogelijk zijn om de stem van de dokter na te bootsen en te vertalen in alle verschillende talen. 

Lees meer over gezondheidszorg, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.