©Unsplash

ACM wil verduidelijking wetsvoorstel salderingsregeling

De ACM vindt wetsvoorstel over salderingsregeling te onduidelijk

17 september om 19:23
Laatste update: 17 september om 23:46

De Autoriteit Consument en Markt wil dat het wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling wordt verduidelijkt. Vooral het deel over terugleververgoedingen moet beter. Dit heeft het de minister voor Klimaat en Groene Groei geadviseerd.

De ACM is over het algemeen wel te spreken over het wetsvoorstel, mits er enkele punten worden opgehelderd. “De ACM vraagt in de UHT (uitvoerbaarheidstoetsing, red) aandacht voor de maatschappelijke baten van zonnepanelen en voor het feit dat het huidige wetsvoorstel geen duidelijkheid geeft over het voortbestaan van de terugleverkosten die veel leveranciers nu vragen aan consumenten met zonnepanelen.”

Salderingsregeling

Het gaat om het wetsvoorstel waarmee op 1 januari 2027 de salderingsregeling vervalt. Met de salderingsregeling kun je zelf opgewekte elektriciteit door zonnepanelen salderen: je krijgt voor het terugleveren een vergoeding van de energiemaatschappij. Dat daar op 1 januari 2027 een einde aan komt is al langer bekend, maar het moet nog wel goed op papier worden gezet. De ACM wil ervoor waken dat consumenten met zonnepanelen een redelijke terugleververgoeding ontvangen voor de opgewekte elektriciteit. Dat schrijft de minister ook, maar wat daar dan onder wordt verstaan is vaag.

De ACM wil de bevoegdheid krijgen om consumenten te helpen en een minimale terugleververgoeding te kunnen opleggen aan energieleveranciers. Zo hoopt het te voorkomen dat er onredelijke lage terugleververgoedingen worden gerekend. Ook is er grijs gebied waar het gaat om langlopende contracten die voor 2027 zijn aangegaan en daarna nog voortduren. Huishoudens moeten meer informatie krijgen over wat het verdwijnen van de salderingsregeling voor hen inhoudt. Daar houdt het niet bij op. De ACM wil ook dat consumenten hun contract kosteloos kunnen opzeggen wanneer de leverancier de voorwaarden eenzijdig aanpast door de afschaffing van de regeling.

Niet goed te handhaven

Een ander onderdeel dat de ACM graag specifieker maakt hoe het zit met energieleveranciers die geld rekenen voor het terugleveren van stroom. Soms zijn die kosten hoger dan de terugleververgoeding. Dat heeft echter ook te maken met een ander wetsvoorstel dat bestaat, namelijk die voor een Energiewet die zulke negatieve terugleververgoedingen verbiedt.

De ACM stelt dat het met het huidige voorstel over het afschaffen van de salderingsregeling niet kan handhaven op het netto betalen voor het terugleveren van elektriciteit als de terugleververgoeding en -kosten redelijk zijn. “Als het de bedoeling is van de wetgever dat huishoudens met zonnepanelen netto nooit hoeven te betalen voor de stroom die zij opwekken, is het wenselijk om het wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling op dit punt te verduidelijken."

Meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.