Neuralink test Blindsight-implantaat waarmee blinden kunnen zien

©Unsplash

Neuralink gaat Blindsight-implantaat testen op mens
18 september om 08:07
Laatste update: 18 september om 08:17

Elon Musks bedrijf Neuralink heeft een nieuw implantaat voor het brein gemaakt. Blindsight zou bepaalde mensen met een visuele beperking weer kunnen laten zien.

Ditmaal gaat het niet om het kunnen helpen van mensen die verlamd zijn, maar mensen die blind zijn. Het zoekt momenteel naar een kandidaat om dit apparaat uit te proberen, want het is nog niet op een mens uitgeprobeerd. De Amerikaanse Food and Drug Administration, die hierover gaat, heeft gisteren toestemming verleend en daarom is het zoeken naar een menselijk proefkonijn nu gestart. De FDA spreekt zelfs over ‘baanbrekende tech’.

Neuralink Blindsight

Blindsight zou zelfs mensen die geen ogen hebben en waarvan de oogzenuw weg is weer kunnen laten kijken. Elon Musk heeft gezegd dat de resolutie in eerste instantie nog niet zo goed zal zijn. Musk vergelijkt het met de visuele kunsten van vroegere Nintendo’s. Toch heeft hij er vertrouwen in dat dat nog beter wordt, mogelijk zelfs beter dan het zicht van mensen zonder oogproblemen.

Neuralink heeft wel de visuele cortex van het brein nodig om te kunnen helpen zien. Mensen die blind geboren zijn zouden hierdoor zelfs kunnen zien. Musk heeft er eerder al een foto van Geordi La Forge bij geplaatst om zijn punt te maken: dit is een blind geboren Star Trek-personage dat diverse technologische apparaten gebruikt om weer te kunnen zien.

Eerste implantaat

Een eerder succesvol traject van Neuralink was zijn eerste implantaat dat hersengolven oppikt en vervolgens doorgeeft aan een computer of telefoon. Hierdoor kunnen mensen die verlamd zijn digitale apparaten gebruiken door alleen maar te denken. Met deze chip lopen inmiddels drie testpersonen rond op de wereld.

Mocht je openstaan voor dit spannende traject: Neuralink zoekt helaas alleen proefkonijnen uit het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. 

Lees meer over hersenen.