iPhone 16 wordt makkelijker repareerbaar dan zijn voorganger

© Apple

iPhone 16 wordt makkelijker repareerbaar dan zijn voorganger
Vandaag om 08:30

De nieuwste iPhone is er, en Apple heeft stilletjes een aantal verbeteringen doorgevoerd om het toestel makkelijker te repareren. Hoewel deze veranderingen niet genoemd werden tijdens de presentatie, blijken ze wel degelijk aanwezig te zijn in de iPhone 16.

Een opvallende vernieuwing is de speciale lijm waarmee onderdelen vastzitten. Deze lijm kan losgemaakt worden met een gewone 9-volt batterij. Dit maakt het uit elkaar halen van de telefoon een stuk eenvoudiger. Voorheen was hier vaak speciaal gereedschap voor nodig. Deze lijm zit echter alleen in de gewone iPhone 16 en 16 Plus, niet in de duurdere Pro-modellen.

De Pro-versies krijgen wel onderdelen die beter bereikbaar zijn voor reparatie. Dat komt doordat ze een nieuwe indeling hebben aan de binnenkant. Ook de LiDAR-scanner, die diepte meet voor betere foto's en augmented reality, kan nu gerepareerd worden.

Slimme assistent voor reparaties

Met iOS 18 introduceert Apple ook een 'Reparatie-assistent'. Dit systeem helpt bij het afstellen van nieuwe onderdelen. De assistent is bedoeld voor zowel professionele reparateurs als consumenten. Zo blijft de iPhone goed werken, ook na een reparatie.

Tot slot is de camera aan de voorkant, die ook gebruikt wordt voor gezichtsherkenning, nu te repareren en zelf te vervangen. Dat kan ook zonder dat de telefoon aan een Mac gekoppeld hoeft te worden, zoals voorheen het geval was.

De iPhone 16 en iPhone 16 Pro: Erwin heeft ze getest. Bekijk de video via deze link.