©Unsplash

Energie uit de ruimte kan worden geteleporteerd

Er is een oplossing om energie uit de ruimte te teleporteren

Vandaag om 19:00

We hebben gigantische en heel slimme computers en we hebben soms een probleem met energie: die twee dingen komen samen in een nieuw, succesvol experiment. Het is wetenschappers gelukt om energie uit de ruimte naar een andere locatie te teleporteren in een simulatie..

Wetenschappers op de Purdue-universiteit in de Verenigde Staten is het gelukt om energie die zich in de ruimte bevindt te laten reizen naar een andere locatie. Dat zou ze zelf nooit zijn gelukt, daar is de hulp voor ingeschakeld van een quantumcomputer. Al meer dan tien jaar geleden kwamen onderzoekers op hte idee om dit mogelijk te maken en nu is het de onderzoekers gelukt. 

Geen makkelijke rekensom

Het is geen makkelijke rekensom, want de ruimte is een rommeltje. We doelen dan niet op ruimtepuin, maar op alles in de ruimte. Zelfs als je de kleinste atomen kon verwijderen, dan blijven er kleine stukjes kwantumvelden over. Dat komt door kwantumverstrengeling: zelfs als de deeltjes op een grote afstand van elkaar worden gescheiden, dan zijn ze als het ware alsnog samen. Je kunt ze niet zonder elkaar beschrijven. Reden voor een Japanse onderzoeker genaamd Masahiro Hotta om te zeggen dat die deeltjes best eens kunnen zorgen dat energie getransporteerd, of eigenlijk: geteleporteerd kan worden.

Dat zei hij in 2008, toen de kwantumfysica nog niet zo ver was. Fast forward naar 2024, nu het wel een stuk verder is, en we zien dat zijn theorie klopt. Het experiment had alleen wel een horde te nemen: de energie die was weliswaar succesvol geteleporteerd: het lekte uiteindelijk weg en kon niet worden hersteld. Nu hebben onderzoekers ook dat lek kunnen oplossen en dat doen ze door kwantumcomputing te gebruiken. Ze gebruikten kwantumbits in hun laagste energie om de klus toch nog te klaren en dat is gelukt in een simulatie, schrijft New Scientist.

Qubits zijn de oplossing

Die qubits, zoals ze ook wel heten, werden gebruikt om de energie als het ware in op te slaan. Als de persoon die de meting uitvoert echter precies zou weten hoeveel extra energie de verstrengelde qubits hebben, dan zou hij in staat zijn om deze energie uit de verstrengelde qubit te halen en de twee qubits terug te brengen naar hun laagste energietoestand. De energie wordt dan opgeslagen in een andere qubit voor toekomstig gebruik.

De onderzoekers testten het op een kwantumcomputer in een simulatie en dat kan inderdaad. De volgende stap is nu om te kijken of kwantumcomputing ook kan helpen met chemische reacties.

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek en abonneer je op de Bright nieuwsbrief.