LG moet een fikse boete betalen door illegale prijsafspraken over televisies

© LG

LG moet een boete betalen door illegale prijsafspraken over televisies
20 september om 23:57

LG is de fout ingegaan door prijsafspraken met winkels te maken voor televisies, terwijl dat verboden is. Ondanks de bezwaren van het bedrijf, moet het nu toch een flinke boete gaan betalen.

Het is heel gewoon dat een bedrijf een adviesprijs voor een product meegeeft aan winkels. Zo weten verkopers wat de richtprijs is. Dat kan ook te ver gaan, namelijk wanneer er druk wordt uitgeoefend om die prijs, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Prijsafspraken met zeven winkels

LG deed dit toch en heeft met zeven winkels prijsafspraken gemaakt, waarbij het bedrijf vertelde hoe duur de televisie moest zijn en beloofde dat andere winkels ook dezelfde hoge prijzen zouden rekenen. Als andere winkeliers toch een lagere prijs rekenden, vertelde LG ze dat de prijs moest worden aangepast. Zo hield het de televisieprijzen hoog en betaalde de consument meer.

Ook kortingen mochten van de televisiemaker niet worden gebruikt in de advertenties of online. Pas bij het afrekenen mocht de verkoper aangeven dat je korting kreeg. Ook dat werkt niet zo, volgens de geldende wet- en regelgeving. De boete die LG nu moet betalen door deze illegale prijsafspraken is 8 miljoen euro.

LG had bezwaar gemaakt nadat een jaar geleden bekend werd dat het bedrijf dit bedrag moest betalen, waarop de ACM opnieuw naar de feiten heeft gekeken. De autoriteit heeft nu besloten dat de boete toch echt betaald moet worden door LG. Het bedrijf kan nog wel in bezwaar gaan bij de rechtbank in Rotterdam.

Lees meer over smart home en volg al het tech-nieuws met de Bright-app.