Fatbike Ouxi V8 is nu officieel illegaal verklaard door de EU

©AliExpress

Fatbike Ouxi V8 is illegaal verklaard door de EU
20 september om 23:21
Laatste update: 20 september om 23:59

Hij is 750 Watt, heeft 20 inch dikke banden en hij is verboden. De fatbike Ouxi V8 is officieel door de EU aangemerkt als illegale fiets. 

Deze elektrische fatbike is te vinden op het EU alarmeringssysteem voor gevaarlijke producten. Er is te lezen dat het gaat om een Ouxi V8-fatbike met een 15 Ah en 48 V batterij, afkomstig uit China. Het risico is ‘verwondingen’: “Het voertuig wordt verkocht als een elektrisch ondersteunde fiets (EPAC), maar gaat sneller dan 25 km/u. Dit verhoogt het risico op ongevallen en verwondingen en kan een gevaar vormen voor andere weggebruikers.”

Zwaargewond

De EU meent dat niet zomaar: met de fietsen zijn al ernstige ongelukken gebeurd. Twee weken geleden werd een 15-jarige nog met een traumahelikopter zwaargewond meegenomen na een ongeluk met een fatbike van Ouxi. Het laat weten dat het product is getoetst en niet voldeed aan wettelijke bepalingen en Europese normen. 

“Het product voldoet niet aan de verordening betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers,” is te lezen. De maatregel? Het uit de handel nemen van het product werd door de authoriteiten aangevraagd per 31 maart 2024.

Ouxi V8 illegaal

Het is dus over en uit voor de Ouxi V8 in Nederland. Dat geldt niet alleen voor fietsen die nu worden verkocht: ook fietsen die al zijn verkocht zijn niet welkom op straat. Ze worden nu officieel als gevaarlijk beschouwd. Er moet hierbij nog bepaald worden of handhaving de fietsen direct in beslag mag nemen wanneer deze rijdend op straat worden gezien.

Door sommige fatbike-eigenaren worden deze fietsen van Ouxi gezien als een type fatbike dat de fietscategorie een slechte naam geeft. Ze zijn vaak voorzien van een duimgas, dat niet mag, en de softwarematige begrenzer zou in sommige gevallen worden gemanipuleerd om 45 of 50 kilometer per uur te kunnen rijden. Hierdoor zijn de gevolgen bij ongelukken soms niet te overzien.

Lees meer over fatbikes.