©Knaap

Opmerkelijk: gestolen fatbikes blijven vaak in Nederland

Vandaag om 10:30

Fatbikes worden volop gestolen, maar in tegenstelling tot de gewone e-bike blijven ze vaak binnen onze landsgrenzen. E-bikes worden vaak verscheept naar het buitenland, maar dat geldt niet voor fatbikes.

Fietsendieven zouden de fietsen demonteren en vervolgens weer opnieuw assembleren met onderdelen van verschillende andere fietsen. Hierdoor kan de gestolen fiets niet meer worden herkend. Dat is bij gewone e-bikes niet zo makkelijk, waardoor die vaak worden ‘verstopt’ in het buitenland, zodat de politie, opsporingsteams van verzekeraars en de rechtmatige eigenaar ze niet kunnen vinden. 

Fatbikes blijven in Nederland

Er is echter nog een reden voor fietsendieven om fatbikes niet massaal naar andere landen te vervoeren: ze zijn daar nog niet zo bekend. De populariteit van de fatbike is in Nederland onbekend, waardoor dieven ze ook veel makkelijker kwijtraken. Fabian de Buck, Business Line Manager Bikes van Conneqtech zegt tegen Tweewieler: “Componenten zijn vaak afgestemd op de maat van een fiets en daardoor van verschillende merken leverbaar. Dit maakt de traditionele manier van opsporing moeilijker, waarbij via identificatienummers op de fiets wordt gecontroleerd of een fatbike gestolen is.”

Mocht je fatbike zijn gestolen, dan is de kans dus groot dat hij als een freakshow van verschillende fietsonderdelen door het land gaat. Aan de andere kant: je blijft toch kijken, hoopvol dat je dure tweewieler toch nog wordt gevonden. Bovendien werkt de GPS-tracker mogelijk nog wel, waardoor de fatbike op die manier alsnog kan worden gevonden. Conneqtech heeft bijvoorbeeld een samenwerking met beveiligingsdienst G4S om in combinatie met de GPS-trackers van AXI-IN de fiets toch op het spoor te komen. Mocht hij terug worden gevonden, wees je dan dus bewust van de facelift die je dikke-banden-fiets kan hebben gekregen.

Minder aantrekkelijk

Ondertussen zijn fatbikes niet alleen door diefstal en verzekeringen een populair onderwerp in ons land: de Tweede Kamer werkt aan een minimumleeftijd en een helmplicht voor de fatbike. Deze twee factoren zouden de fietsen een stuk minder aantrekkelijk kunnen maken, al zullen het altijd favorieten van dieven zijn, mede omdat ze duurder zijn in aanschaf dan menig reguliere e-bike.

Lees meer over fatbikes en blijf op de hoogte met onze app.

Lees meer over:

Deel via