©Lightyear

Zonneautobedrijf Lightyear haalt 10 miljoen euro op aan investeringen

Lightyear wil uitbreiden en haalt 10 miljoen euro op

Vandaag om 11:00

Het Nederlandse zonneautobedrijf Lightyear heeft een succesvolle investeringsronde achter de rug: het haalde 10 miljoen euro op. De bedoeling is om hiermee uit te breiden.

Lightyear wil graag een sterker team van experts en technici door meer van dit soort mensen aan te nemen. Het hoopt een belangrijke toeleverancier te worden voor de auto-industrie. Het is positief dat veel investeerders brood zien in deze duurzame uitvinding: Lightyear heeft een hobbelige weg achter de rug. 

Lightyear

Lightyear had sinds zijn oprichting in 2016 het doel om een zonneauto uit te brengen, maar net nadat de eerste auto eindelijk van de band kwam vorig jaar, moest het bedrijf faillissement aanvragen. Vervolgens volgde er een doorstart in april 2023 en heeft het bedrijf een heel andere insteek gekregen. Het heeft niet meer de ambitie om een eigen zonneauto te produceren, in plaats daarvan wil het zonnetech maken en aanbieden aan anderen in de auto-industrie. 

Logisch dus dat investeerders daar wel iets inzien: de innovaties van het bedrijf zijn prijzenswaardig. "Na een uitdagend jaar zorgen deze investeringen ervoor dat de productie wordt voortgezet van zeer efficiënte on-board-zonnesystemen voor voertuigen, zoals zonnepanelen op autodaken", zegt Lightyear, dat het als een kans ziet om de mobiliteitswereld alsnog te veranderen door andere automakers technologie te bieden waarmee auto’s maandenlang kunnen rijden zonder op te laden aan de stekker.

Zonnedaken

Lightyear hoopt dat er in een paar jaar auto’s op de weg rijden met hun zonnedaken, want dat is de technologie waar het nu om gaat. Vanuit de fabriek in Venray produceert het de daken, die Lightyear Layer heten. Het stelde in 2023 nog dat het niet ondenkbaar is dat het uiteindelijk miljoenen daken per jaar produceert.

Lees meer nieuws over elektrische auto's.