©Columbia

Primeur: deze grote film is volledig met een iPhone opgenomen

Voor het eerst is een grote film volledig met een iPhone opgenomen

Vandaag om 15:00

Er zijn een heleboel verschillende, goeie videocamera’s die normaal op filmsets worden gebruikt. Je zou dan ook verwachten dat grote, professionele films niet zo snel met een smartphone worden opgenomen. Toch is dat precies wat de makers van 28 Years Later gedaan hebben, schrijft Wired.

28 Years Later is het vervolg op 28 Days Later (2002) en 28 Weeks Later (2007) en werd geschoten met een iPhone. De post-apocalyptische, humoristische horrorfilm is opgenomen in het Verenigd Koninkrijk en moet verschijnen in juni 2025.

De eerste film in de reeks, 28 Days Later, werd om praktische redenen geschoten met de relatief kleine, digitale Canon XL-1-camera. Dat gebeurde omdat ingewikkelde scènes voor de film binnen beperkte tijd moesten worden opgenomen in het centrum van de Londen. Grote, traditionele camera’s hadden dat destijds een stuk ingewikkelder gemaakt.

Waarom de nieuwe film met een iPhone is geschoten, is niet helemaal duidelijk. Nadat 28 Days Later was uitgekomen, werd de film juist geprezen omdat hij met een relatief kleine digitale camera werd gemaakt. Wat we wel weten is dat de nieuwe film is opgenomen met een iPhone 15 Pro Max. Een kaal toestel werd niet gebruikt: volgens Wired zat de iPhone in een aluminium behuizing met een uitgebreide lens erop gemonteerd, zoals elektronicabedrijf Beast ze maakt.

Andere bekende films, zoals Tangerine en Unsane, werden eerder al volledig met iPhones opgenomen. Het verschil is nu dat voor 28 Years Later een veel groter budget beschikbaar was: 75 miljoen dollar. Het is dus voor het eerst dat een grote filmproductie met een iPhone is geschoten.

Lees meer nieuws over iPhone en mis niet met onze nieuwsbrief